Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%. Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), συνολικού ύψους 1,350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αγορές αυτές, αποσκοπούν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, μάλιστα, το πρόγραμμα PEPP θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι η κρίση του κορωνοϊού να παρέλθει.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα […] και να διατηρεί σε ετοιμότητα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της, με στόχο τη διασφάλιση της πορείας του πληθωρισμού» κατέληξε η ΕΚΤ, στη σχετική ανακοίνωσή της.

Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Σε μία πρώτη αντίδραση, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,35% έναντι του δολαρίου, παραμένοντας στα επίπεδα του 1,18 ευρώ/δολάριο. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,41% στις 368 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επήλθε παρά την ισχυροποίηση του ευρώ, το οποίο από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη κατά 5,6% έναντι του δολαρίου, επηρεάζοντας αρνητικά τις εξαγωγές και οδηγώντας σε σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT