Ναυαγεί η συμφωνία εξαγοράς της Tiffany από τη Louis Vuitton

Ναυαγεί η συμφωνία εξαγοράς της Tiffany από τη Louis Vuitton

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί να φαίνεται αδιανόητo για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο να αποκτήσουν διαμάντια από τον αμερικανικό οίκο κοσμημάτων Tiffany, αλλά ο κινηματογράφος μάς τα έφερε όλα πολύ κοντά μέσα από τη διάσημη ταινία με την Οντρεϊ Χέπμπορν «Πρόγευμα στο Τίφανις» του 1961, αλλά και το «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» του 1953 με τη Μέριλιν Μονρόε. Κι ενώ ο συγκεκριμένος οίκος ετοιμαζόταν να αλλάξει χέρια και να ενταχθεί στη LVMH, τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής του μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, αντί ποσού 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τελευταία στιγμή τα σχέδια ναυάγησαν. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικρατούσε αβεβαιότητα στους κόλπους της Tiffany σχετικά με το τι επρόκειτο να κάνει ο Αρνό. Ο τελευταίος επικαλέστηκε την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία θέλησε να καθυστερήσει τη συμφωνία εξαιτίας της εμπορικής διένεξής της με την Ουάσιγκτον για τον ψηφιακό φόρο και τους δασμούς στα γαλλικά προϊόντα, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως ο επιχειρηματίας φοβήθηκε την παγκόσμια ύφεση.

Φυσικά, η Tiffany δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη κινήθηκε δικαστικά κατά της LVMH, ενώ και η τελευταία αντεπιτέθηκε με αντιμήνυση. Σημειώνεται πως επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πρόταση εξαγοράς στη σύγχρονη ιστορία του κλάδου. Ο αμερικανικός οίκος διαμαντιών και κοσμηματοποιίας ισχυρίζεται στη μήνυσή του ότι η LVMH προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αναστάτωση με τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της πανδημίας, αποσκοπώντας να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια και να πληρώσει χαμηλότερο τίμημα. Τα δε περί αιτήματος της γαλλικής κυβέρνησης δεν έχουν νομική βάση, πρόσθεσε ο μηνύων οίκος. 

Η LVMH τώρα στρέφεται κατά της Τiffany, καταγγέλλοντάς την για κακή διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Η ακύρωση της συμφωνίας προκάλεσε αναταραχή δεδομένου ότι ο κολοσσός του Μπερνάρ Αρνό είναι μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο του, με 75 εμπορικά σήματα όλου του φάσματος της υψηλής ραπτικής, των ειδών πολυτελείας και της μόδας. Αρκεί να αναφέρουμε πως διαθέτει, μεταξύ άλλων, στην «κοσμηματοθήκη» του τους οίκους Dior, Louis Vuitton, Fendi, Gucci και Marc Jacobs, τα κοσμήματα Bulgari, την ωρολογοποιία Tag Heuer, το παρισινό πολυκατάστημα Le Bon Marché, τα καταστήματα καλλυντικών Sephora, τον όμιλο ξενοδοχείων Cheval Blanc, τη σαμπάνια Moët & Chandon και πολλά άλλα. Οσο για τον ίδιο τον επιχειρηματία, αυτός συγκαταλέγεται στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους ζάμπλουτους του κόσμου, ενώ είναι και ο πλουσιότερος στη χώρα του. Τα περιουσιακά στοιχεία του ξεπερνούν τα 106,9 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Παρά τα όσα διατείνεται ο Μπερνάρ Αρνό, ότι δηλαδή έπαιξε ρόλο στην ακύρωση η εμπορική διαμάχη Παρισιού και Ουάσιγκτον, ίσως να συνέβη το αντίστροφο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ήταν ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος ο οποίος προσέτρεξε στη γαλλική κυβέρνηση αιτούμενος τη βοήθειά της για να «απαλλαγεί» από την εξαγορά του οίκου διαμαντιών. Πέραν τούτου, όπως παρατηρούν επιχειρηματικοί κύκλοι, η απόφαση Αρνό σχετίζεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί πως ο οίκος Tiffany, ο οποίος φέρει το όνομα του ιδρυτή του, Τσαρλς Λούις Τίφανι, γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1837 ως κατάστημα διακοσμητικών. Αργότερα εμπλουτίστηκε με ασημικά, κοσμήματα και εισαγόμενα διαμάντια. Η τότε αυτοκράτειρα της Γαλλίας αγαπούσε μία συγκεκριμένη απόχρωση του γαλάζιου και ο επινοητικός Τίφανι δίνει αυτό το χρώμα στο εμβληματικό βελουδένιο κουτί του οίκου του. Το 1887 αποκτά μεγάλο μέρος των κοσμημάτων του γαλλικού στέμματος σε δημοπρασία και, συν τω χρόνω, το όνομα Tiffany ταυτίζεται με τα κομψά και απλησίαστα διαμαντένια κοσμήματα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT