Ζημίες διαρκείας για τον τουρισμό στη Ν. Ευρώπη

Ζημίες διαρκείας για τον τουρισμό στη Ν. Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, και κυρίως η Ελλάδα, είναι οι πιο ευάλωτες στην περιοχή της Ευρώπης στις επιπτώσεις από το σοκ που έχει υποστεί ο τουρισμός λόγω της πανδημίας, τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Με το τέλος της περιόδου των διακοπών στην Ευρώπη, έχει καταστεί σαφές ότι η COVID-19 επηρέασε σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, έπειτα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και εκτιμά πως είναι πιθανό ο κλάδος να υποστεί μακροχρόνιες ζημίες, με αποτέλεσμα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας.

Η βιομηχανία ταξιδίων και τουρισμού συνεισφέρει το 9,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρέχει 22 εκατ. θέσεις εργασίας (ποσοστό 11,2% της συνολικής απασχόλησης), ενώ η Ευρώπη είναι η περιοχή με τους περισσότερους επισκέπτες (51% των διεθνών αφίξεων το 2018) και ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πτώση του διεθνούς τουρισμού λόγω πανδημίας μπορεί να φτάσει το 60%-80% φέτος. Ηδη, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η DBRS αξιολόγησε επιλεγμένους παράγοντες, κυρίως διαρθρωτικούς, που σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό και τα συμπεράσματα δείχνουν ότι οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είναι πιο ευάλωτες στην ύφεση του τουρισμού λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο κλάδος στην οικονομία. Αντίθετα, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία είναι λιγότερο ευάλωτες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η οποία είναι και η πλέον ευάλωτη οικονομία, ο τουρισμός συμβάλλει στο 20,8% του ΑΕΠ και στο 21,7% της απασχόλησης. Για την Κύπρο, η συμβολή στο ΑΕΠ φτάνει το 13% και το 13,2% των θέσεων εργασίας, για τη Μάλτα το 15,8% και 21,1% αντίστοιχα, για την Πορτογαλία το 16,5% και 18,6%, και ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία. Οπως προειδοποιεί ο οίκος, η υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο και η «μετάδοση» των συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία των χωρών του Νότου, αναμένεται να συμβάλουν στην άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πρόσφατη νέα έξαρση των κρουσμάτων αυξάνει την αβεβαιότητα για την πορεία πολλών οικονομιών στο δ΄ τρίμηνο.

Οι τελικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και από την εφαρμογή περιορισμών και τις κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση του αντίκτυπου από το σοκ. Ο ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος ίσως υποστούν ζημία διαρκείας, με συνέπεια το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, όπως προειδοποιεί. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT