Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές οδήγησαν σε πτώση το Χ.Α.

Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές οδήγησαν σε πτώση το Χ.Α.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Οι ισχυρές στηρίξεις που έδωσαν επιλεγμένοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να κρατήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 660 μονάδες και έτσι παρά τις σημαντικές πιέσεις που ασκήθηκαν στις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε οριακή μόνο πτώση, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές.

Αν και όπως δείχνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις, οι 650 μονάδες –ένα επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες– ξεπεράστηκαν εύκολα σε συνέχεια μιας παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονιζόταν με τις διεθνείς αγορές και οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών εξωτερικού κυριαρχούσαν, η συνέχιση της ανόδου δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που φάνηκε χθες. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», θα απαιτηθεί διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στον βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 661,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,51%, στις 1.585,54 μονάδες, ενώ στο -0,38% και στις 865,23 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της «Ελλάκτωρ» ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ταμπλό, κλείνοντας στο +29,92%, μετά την ανακοίνωση για μεταβολή στη συμμετοχή και τα δικαιώματα ψήφου από τη Reggeborgh Invest, ενώ σημαντικές στηρίξεις στην αγορά έδωσαν η ΔΕΗ (+3,14%) η οποία κινείται σε υψηλά 5ετίας και στα 5,25 ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ (+2,36%). «Το θέμα είναι ότι η “Ελλάκτωρ” αποκτά έναν μεγάλο σύμμαχο και σε βάθος χρόνου αλλάζει κατηγορία», σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Πλέον οι φόβοι απομακρύνονται αισθητά στον κατασκευαστικό γίγαντα και όλα δείχνουν ότι θα πρωταγωνιστήσει στο αύριο», όπως προσθέτει.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,38% στις 332,80 μονάδες, ψαλιδίζοντας τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας και αποδεικνύοντας πως ο κλάδος παραμένει ευάλωτος και «εγκλωβισμένος» στη χαμηλή ορατότητα και την αβεβαιότητα κυρίως σχετικά με την εξέλιξη των NPEs. Ετσι, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 3,61%, η Eurobank στο -2,68%, η Εθνική Τράπεζα στο -3,47% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -4,76%.

Οπως σημείωσε η Euroxx σε έκθεσή της, αν και οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, οι προκλήσεις παραμένουν αρκετές, ειδικά στο μέτωπο των NPEs και τη νέα γενιά κόκκινων δανείων που ενδέχεται να δημιουργήσει η COVID-19. Γι’ αυτόν τον λόγο, αν και διατηρεί θετική στάση απέναντι στον κλάδο, προχώρησε σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων και έτσι της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ από 2,30 ευρώ πριν, της Eurobank στα 0,75 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν, της Εθνικής Τράπεζας στα 2,50 ευρώ από 3,80 ευρώ και της Πειραιώς στο 1,55 ευρώ από 3,60 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT