Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ελαφρώς ανοδικές ήταν οι τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, αλλά και στην αμερικανική αγορά, αντισταθμίζοντας έως κάποιο βαθμό τις μαζικές απώλειες της Δευτέρας. Οι επενδυτές, πάντως, παραμένουν συγκρατημένοι ως προς το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην έξαρση των νέων κρουσμάτων, ενώ ήδη η Βρετανία ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς. Στις ΗΠΑ το κλίμα επηρέασαν και δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας (Fed) ότι διαβλέπουν μία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με αργό βηματισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,20%, ενώ με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση και ο CAC 40 στο Παρίσι και ο IBEX στη Μαδρίτη με -0,40% και -0,65% αντιστοίχως. Ανοδικά έκλεισαν ο FTSE 100 με 0,43%, o DAX στη Φρανκφούρτη με 0,41% και ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο με 0,54%. Πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά χθες ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο 0,33% και 0,80% αντίστοιχα. Nωρίτερα ο Dow είχε εξασθενήσει, όταν ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περαιτέρω αρωγή, διότι απέχει πολύ ακόμα από την πλήρη ανάκαμψη.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο κλάδος, ο οποίος παρουσίασε την υψηλότερη επίδοση ήταν της ενέργειας, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ασφαλιστικές και ο κλάδος αναψυχής και ταξιδίων, συνεχίζοντας την πτώση αυτής της εβδομάδας, που διαμορφώνεται στο 6,2%. Τη Δευτέρα στα χρηματιστήρια οι δείκτες βυθίστηκαν σε επίπεδα ναδίρ τριμήνου και πλέον λόγω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη τείνει σε οριακό σημείο – ένα σημείο, το οποίο ίσως και πάλι υποχρεώσει τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από μία καραντίνα, όπως η HelloFresh, που παρασκευάζει προμαγειρευμένα γεύματα, ή η Ubisoft Entertainment και η CD Projekt, που δημιουργούν και πωλούν βιντεοπαιχνίδια, συνέχισαν την άνοδό τους και χθες.

Οι αναλυτές, οι οποίοι αμφισβητούσαν πως η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα είναι αιφνίδια και δραστική, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και να επηρεάζουν τις αγορές. «Ενδεχομένως η Ευρώπη να εισέρχεται και να εξέρχεται από καθεστώς καραντίνας τους επόμενους 6 ή 12 μήνες ή και τα προσεχή 2 χρόνια, ποιος ξέρει», επισημαίνει τέλος στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της CMC Markets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT