Κάμψη μεγεθών για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ εξάμηνο λόγω πανδημίας

Κάμψη μεγεθών για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ εξάμηνο λόγω πανδημίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε το φετινό πρώτο εξάμηνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατορθώνοντας να υπερκεράσει τις ζημίες 5,8 εκατ. ευρώ του τομέα των κατασκευών (από κέρδη 0,3 εκατ. ευρώ πέρυσι) χάρη στις επιδόσεις των κλάδων των ΑΠΕ και των παραχωρήσεων. 

Σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 27,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, δείγμα της αρνητικής επίδρασης που είχε η πανδημία, κυρίως κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι ενοποιημένες πωλήσεις υποχώρησαν επίσης κατά 17%, σε 470 εκατ. ευρώ, από 566 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση

Στον αντίποδα, ενισχυμένη κατά 5,5% εμφανίζεται η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε σε 155,5 εκατ. ευρώ, από 147,4 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισαν ο τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), όπου τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23,7%, σε 107,5 εκατ. ευρώ, έναντι 86,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
Ανάλογη άνοδο της τάξεως του 27% σημείωσαν και τα έσοδα του τομέα της ενέργειας, καθώς ανήλθαν σε 142 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στην είσοδο νέων αιολικών πάρκων στην παραγωγή. Σήμερα ο όμιλος λειτουργεί 1.373 MW έργων ΑΠΕ, ενώ, αν υπολογιστούν και όσα βρίσκονται υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, το συνολικό μέγεθος ξεπερνάει πλέον τα 1.800 MW. Απώτερος στόχος είναι το μέγεθος αυτό να ανέλθει σε 2.800 MW εντός των επόμενων πέντε ετών.

Απρόσμενα θετική ήταν και η συνεισφορά του κλάδου των παραχωρήσεων, όπου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας επέφεραν μείωση των εσόδων από την εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων κατά 17,3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε 67,2 εκατ. ευρώ, από 85,9 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 49,1 εκατ. ευρώ, από 40,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας άνοδο κατά 21,8%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο όμιλος επέλεξε να ενσωματώσει στα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου την αποζημίωση ύψους 17,3 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω των απωλειών που υπέστη από τη μείωση των εσόδων από διελεύσεις διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους που εκμεταλλεύεται (Ιόνια Οδός, Ε65 κ.λπ.). 

Βεβαιότητα

Πρόκειται για μια κίνηση που αφενός εκμηδένισε τις απώλειες από την πανδημία, αφετέρου σηματοδοτεί τη βεβαιότητα της διοίκησης ότι θα εισπράξει (όπως και οι υπόλοιποι παραχωρησιούχοι ασφαλώς) τις σχετικές αποζημιώσεις, χωρίς πολυετείς και ατέρμονες διαδικασίες διαιτησίας με το Δημόσιο.

Οπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «το Δημόσιο έχει συνομολογήσει εγγράφως ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχει λάβει αποτελούν επιτρεπόμενη παρέμβαση Δημοσίου σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα των συμβάσεων παραχώρησης, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργία και εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT