Ανοδικά κινήθηκε το Χ.Α. με χαμηλή αξία συναλλαγών

Ανοδικά κινήθηκε το Χ.Α. με χαμηλή αξία συναλλαγών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Με σημαντικά κέρδη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες πάνω από τις 630 μονάδες, χάρη στη στήριξη από επιλεγμένα blue chips και κόντρα στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο ο χαμηλός τζίρος δεν πείθει για αλλαγή της πρόσφατης τάσης και για μία στροφή διαρκείας προς υψηλότερα επίπεδα. Η αγορά παραμένει ευάλωτη στις εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο από το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα, τη στιγμή που και οι διεθνείς αγορές έχουν μπει σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας λόγω κορωνοϊού, αλλά και λόγω των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 631,51 μονάδες, ενώ κινήθηκε θετικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με υψηλό ημέρας τις 634,72 μονάδες (+1,60%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 39,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75%, στις 1.504,45 μονάδες, με πρωταγωνιστές τις Βιοχάλκο (+12,80%) και Ελλάκτωρ (+6,38%), ενώ στο +1,94% και στις 873,57 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, χάρη στην ισχυρή άνοδο της Cenergy (+16,21%) καθώς και τα κέρδη άνω του 4% που σημείωσαν οι ΟΛΘ, Ιντρακατ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Αβαξ.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 301,62 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 1,24%, τη Eurobank να κλείνει στο -0,87%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 0,37% και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με κέρδη 0,28%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης χαμηλού κόστους, ωστόσο οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη αντίδραση δεν ικανοποιούν ιδιαίτερα, αφού για να υπάρξει πειστική ανοδική συνέχεια με προοπτικές, θα απαιτηθούν μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών τροφοδοτούν την απαισιοδοξία στην πραγματική οικονομία, όπως φάνηκε και από την κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ) για τρίτο συνεχή μήνα.

«Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, αν και η εκτόνωση βραχυπρόθεσμα λειτούργησε θετικά για την τεχνική αντίδραση της αγοράς, όλοι αναμένουμε τις αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αν και δεν περιμένουμε πολλά από μια άβουλη, οικονομικά εκτεθειμένη στην τουρκική οικονομία, Ευρώπη», προσθέτει. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική πορεία του και μόνο έγκυρη διάσπαση των 320 μονάδων μπορεί να αλλάξει την εικόνα απαξίωσης. Το νέο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, όμως μέχρι την οριστικοποίησή του και την εφαρμογή του δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις και αύξηση της μεταβλητότητας.

Οπως καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου, στο διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον οι επενδυτικές συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες. «Εκτιμούμε πως τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Οι 610 μονάδες στον Γενικό Δείκτη πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT