COVID-19, Brexit, εκλογές ΗΠΑ εκτοξεύουν την αβεβαιότητα

COVID-19, Brexit, εκλογές ΗΠΑ εκτοξεύουν την αβεβαιότητα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Παράλληλα με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μελλοντική εμπορική τους σχέση, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, το πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τους δύο πολιτικούς να ανταλλάσσουν ύβρεις και καταγγελίες, και τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται για ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα. Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για τα χαρακτηριστικά ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο πολιτικές παρατάξεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Εντούτοις, οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν προς το παρόν αγεφύρωτες, με τους Δημοκρατικούς να προτείνουν ένα πακέτο αξίας 2,2 τρισ. δολαρίων –με εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων– και τον Λευκό Οίκο να αντιπροτείνει μέτρα ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων, με το αντίστοιχο προτεινόμενο επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στα 400 δολάρια. 

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας των επενδυτών σχετικά με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλό μιας εβδομάδας 1,1769 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1720 στις αγορές της Ευρώπης χθες, παραμένοντας ενισχυμένη κατά περίπου 0,8% σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, άνοδο κατέγραψαν χθες οι 10ετείς κυβερνητικοί τίτλοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια μετά τα νέα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα παραμένει το αδιέξοδο στις συζητήσεις για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) υποχωρούσε στην περιοχή του 0,66% στις αγορές της Ευρώπης χθες, μετά το υψηλό 3 εβδομάδων 0,72% την Πέμπτη, ενώ στην Ευρώπη η απόδοση του γερμανικού τίτλου υποχωρούσε στο -0,55%, πολύ κοντά στο χαμηλό 2 μηνών που είδαμε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου υποχωρούσε χθες σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στο 0,78% στις αγορές της Ευρώπης.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT