Στο 0,98% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Στο 0,98% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Νέα έξοδο στις αγορές προαγγέλλει το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «σπάει» την Παρασκευή το φράγμα του 1% για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και να διαμορφώνεται στο 0,98% και σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό του 0,94% που σημείωσε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, σε νέα ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι αποδόσεις του ελληνικού 7ετούς ομολόγου και στο 0,64%, καθώς και του 15ετούς, στο 1,12%.

Η στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα και μακριά από το ρίσκο –και (άρα) τις μετοχές– που  πυροδότησε η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορωνοϊό, κάτι που ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ώθησαν σε ράλι τα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης. Σε αυτές τις συνθήκες οι ελληνικοί τίτλοι είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί για τους επενδυτές καθώς διαθέτουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή και ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου το «καλάθι» των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις… ξεχειλίζει.

Παράλληλα διαθέτουν και πολύ σημαντικά όπλα, αυτό της ΕΚΤ, των πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου (37,7 δισ. ευρώ) και του πολύ ευνοϊκού προφίλ του ελληνικού χρέους. Τα παραπάνω διασφαλίζουν το ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό δίχτυ προστασίας για τους επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν και στην επιστροφή των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι συνθήκες αποτελούν ευκαιρία για την Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές έστω και εάν έχει καλύψει το δανειακό της πρόγραμμα για φέτος. Η Danske Bank εκτιμά πως μέσα στο επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αλλωστε οι αγορές ελληνικών ομολόγων στις οποίες προχωρεί ΕΚΤ μέσω του PEPP έχουν ήδη καλύψει όλες τις ελληνικές εκδόσεις φέτος (έχει αγοράσει πάνω από 11 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ενώ η Ελλάδα έχει εκδώσει ομόλογα 10 δισ. ευρώ).
Επίσης, με δεδομένο ότι το PEPP «τρέχει» έως τον Ιούνιο του 2021, με «σοβαρό» ενδεχόμενο να επεκταθεί χρονικά ή να αυξηθεί σε μέγεθος, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να «καλύψει» μεγάλο μέρος και των υπόλοιπων ελληνικών εκδόσεων έως το επόμενο έτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT