Απώλειες τζίρου 50 εκατ. το 2020 για τη «Λάμψα» λόγω πανδημίας

Απώλειες τζίρου 50 εκατ. το 2020 για τη «Λάμψα» λόγω πανδημίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Πτώση τζίρου της τάξεως του 74% και ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε., που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τα ξενοδοχεία Grande Bretagne και King George, εξαιτίας των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε ενοποιημένο επίπεδο στο ποσό των 8,34 εκατ. έναντι 32,9 εκατ. της ίδιας περιόδου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 74,65% (ή 24,56 εκατ. λιγότερα).

Τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ζημίες 3,18 εκατ. έναντι κερδών 8,67 εκατ. το 2019.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου κατέγραψαν ζημίες 7,8 εκατ. έναντι κερδών 1,9 εκατ. Ο όμιλος, ο οποίος παρά την κρίση προχώρησε προ μηνός στο άνοιγμα του Athens Capital MGallery, του τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου του στο κέντρο της Αθήνας και του έκτου στο συνολικό χαρτοφυλάκιό του, ξεκίνησε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ομως, από τις αρχές Μαρτίου η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη άρχισε να περιορίζει σημαντικά την ταξιδιωτική συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοίκηση του ομίλου δηλώνει πως από πολύ νωρίς παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς αλλά και με την ειδική μονάδα της διαχειρίστριας εταιρείας, για οποιαδήποτε ενέργεια κριθεί αναγκαία ως προς τη λήψη μέτρων που θα προστατεύουν την υγεία. Παράλληλα καταγράφει κινδύνους και αξιολογεί τις επιδράσεις της πανδημίας στα αποτελέσματα και στις μελλοντικές ταμειακές ροές και λαμβάνει μέτρα με γνώμονα την επάρκεια της ρευστότητας και τη διασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητάς του. Μιλάει επίσης για «σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία στη Σερβία», ενώ παράλληλα αποκαλύπτει πως υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ακυρώσεων των κρατήσεων που είχαν γίνει για μελλοντικές περιόδους.

Ο συνεδριακός τουρισμός επίσης έχει πληγεί λόγω και των απαγορεύσεων μεγάλων συναθροίσεων, ενώ και οι κρουαζιέρες, που επίσης τροφοδοτούσαν τα ξενοδοχεία, έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί. H πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας μειώθηκε κατά 40,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 41,5% (για το διάστημα πριν από την αναστολή λειτουργίας τους) έναντι 69,3% το 2019.

Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 18,5% έναντι του 2019, φτάνοντας τα 137,94 ευρώ έναντι 169,31 ευρώ πέρυσι. Κατά συνέπεια, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο μειώθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 51,2% (57,20 έναντι 117,29 ευρώ το 2019) και αντιστοίχως τα συνολικά έσοδα δωματίων μειώθηκαν κατά 75,9%. Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 75,25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το ξενοδοχείο King George σημείωσε μείωση πωλήσεων 75,02%. Η διοίκηση εκτιμά ότι ο όμιλος κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2020 θα έχει, εξαιτίας της πανδημίας, διαφυγόντα έσοδα της τάξεως των 25 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει πως, μαζί με τα 24,56 εκατ. που έχασε κατά το πρώτο εξάμηνο, οι απώλειες σε τζίρο θα είναι της τάξεως των 50 εκατ.

Για το 2021 αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά εκτιμώνται μειωμένα κατά περίπου 45% σε σχέση με το έτος 2019, όταν ο όμιλος σημείωσε την κορύφωση του κύκλου εργασιών του. «Οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να είναι σημαντικές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών για τη χρήση 2020, εντούτοις η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή», διευκρινίζεται από την εταιρεία. Επιπλέον, η διοίκηση ήδη έχει προβεί σε ενέργειες με σκοπό την εξασφάλιση ρευστότητας και την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT