Θα ξεπεράσει το 10% η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ το 2020

Θα ξεπεράσει το 10% η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ το 2020

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ραγδαία συρρίκνωση, που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει στο 9%, θα υποστεί φέτος η οικονομία της Ιταλίας, της χώρας που επλήγη από την πανδημία όσο λίγες στην Ευρώπη. Αυτή είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε, που προσβλέπει σε στιβαρή ανάκαμψη 5,1% για το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις αυτές αναφέρονται στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση Κόντε εκτιμά πως το χρέος της Ιταλίας θα έχει φτάσει στο 151,5% το 2023. Αισιοδοξεί, πάντως, πως το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022.

Οι προβλέψεις είναι βέβαια πολύ χειρότερες εφόσον προκύψει ένα πολύ πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ιταλίας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,5% και θα ανακάμψει το επόμενο έτος με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,8%. 

Βασίζει μάλιστα τις εκτιμήσεις της αυτές σε σχετική μελέτη της Oxford Economics. Στις εκτιμήσεις αυτές στηρίζεται, πάντως, και ο προϋπολογισμός της χώρας για το επόμενο έτος, τον οποίο θα πρέπει να εγκρίνει το ιταλικό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Στήριξη

Οπως τονίζει το Bloomberg, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 αντανακλά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Κόντε να στηρίξει μια οικονομία που παραπαίει μετά το βαρύτατο πλήγμα της πανδημίας και την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να επιβάλει νέα και αυστηρά μέτρα για να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού και να αποφύγει την εκτίναξη των νέων μολύνσεων.

Ετσι, το σχέδιο προϋπολογισμού θέτει στόχο για ανάπτυξη 6% μέσα στο επόμενο έτος και 3,8% για το 2022. Παράλληλα, όμως, σχεδιάζει και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2023. 

Οι στόχοι για ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας βασίζονται στις προσδοκίες της Ρώμης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει των συμφωνηθέντων, η Ιταλία προσβλέπει σε δάνεια και εγγυήσεις συνολικού ύψους 209 δισεκατομμυρίων ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι έχει δεσμευθεί πως θα παρουσιάσει έναν «σημαντικό» μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωση του δυσβάστακτου χρέους που βαρύνει τη γειτονική χώρα και το οποίο βρισκόταν στο 134,7% στα τέλη του περασμένου έτους. 

Η Ιταλία αγωνίζεται πράγματι να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της και με τη στήριξη της ΕΚΤ, που με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει βοηθήσει να μην εκτιναχθεί εκ νέου το κόστος δανεισμού της Ρώμης.

Η πανδημία, όμως, έχει υπονομεύσει τις προσπάθειές της αυτές, καθώς έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να επιστρατεύσει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ιταλικών νοικοκυριών συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Οικονομικών, θα διατεθούν για παρόμοιους λόγος άλλα 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.

Τόνωση

Ως προτεραιότητές της η κυβέρνηση Κόντε θέτει την τόνωση της ανάπτυξης, τη μείωση του οικονομικού αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας, την προώθηση και στήριξη της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, αλλά και την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην περίπτωση, πάντως, ενός νέου επιθετικού κύματος της πανδημίας η Ιταλία θα αντιμετωπίσει την ανάγκη για περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ θα πρέπει να επαναφέρει αυστηρότατους περιορισμούς, που αναμφίβολα θα πλήξουν βαρύτατα την οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT