Ηπια πτώση με περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ηπια πτώση με περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Αλλη μία φορά η ισχυρή αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδείχθηκε εφήμερη, καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν ακολούθησε χθες το ανοδικό μομέντουμ της Δευτέρας και περιορίστηκε σε μικρές διακυμάνσεις γύρω από τα επίπεδα των 640 μονάδων, τα οποία αν και έχασε ενδοσυνεδριακά κατάφερε να κρατήσει, ενώ πιέσεις σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε… απελπιστικά χαμηλά επίπεδα. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν μεικτό, με την Ευρώπη να παρουσιάζει επιφυλακτικότητα, ενώ η Wall Street άνοιξε με άλμα μετά το tweet του Τραμπ για πακέτο στήριξης των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες καθώς και άλλα μέτρα.

H στάση αναμονής του Χ.Α. οφείλεται απόλυτα στη στάση αναμονής που έχουν επιλέξει εδώ και μήνες να τηρούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αποφεύγοντας να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μία αγορά που λόγω και της ρηχότητάς της συνεχίζει να είναι ευάλωτη στον τρέχον επιφυλακτικό κλίμα που δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία αλλά και τις αμερικανικές εκλογές. Αλλωστε με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers Σεπτεμβρίου, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των 72,08 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ελληνες επενδυτές εισροές 72,06 εκατ. ευρώ. Μόνο μία ενίσχυση του τζίρου και των εισροών, με τη βοήθεια και της επιστροφής του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τράπεζες, μπορεί να χαράξει έναν νέο δρόμο για την αγορά, μακριά από τη συσσώρευση.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 641,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 31,01 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,54% στις 1.526,65 μονάδες με πιέσεις άνω του 2% να σημειώνονται στις Fourlis και Βιοχάλκο, ενώ άνοδο 0,77% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 903,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,06% στις 307,55 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,96%, τη Eurobank στο -2,32%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,83% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,40%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται ως ο ρυθμιστής της μεταβλητότητας στις αγορές, όπως σχολιάζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Σε συνέχεια της από μέρους της φαστ τρακ διαδικασίας διαχείρισης του κορωνοϊού, τη Δευτέρα έδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης, προκαλώντας αναταράξεις στη Wall Street. Χθες το κλίμα άλλαξε.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται με νευρικότητα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και επισημοποιηθεί ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητος νικητής. Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο προσέγγισης των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη μάλλον αναβάλλεται, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, ενώ σύμφωνα και με τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», παρά την ανοδική εκτόνωση της Δευτέρας, η συνολική εικόνα της αγοράς, επί της ουσίας δεν έχει διαφοροποιηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT