ΔΝΤ: Ποιοι σηκώνουν το μεγάλο βάρος των lockdown

ΔΝΤ: Ποιοι σηκώνουν το μεγάλο βάρος των lockdown

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Τα lockdown μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και κατά συνέπεια να ανοίξουν το δρόμο για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αντισταθμίζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία. Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρίνοντας έτσι αποτελεσματικό το μέτρο της καραντίνας. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι ο άμεσος αντίκτυπος των lockdown διευρύνει τις ανισότητες, αφού κάποιοι καλούνται να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος.

Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) το Ταμείο επισημαίνει ότι η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισής της πλήττουν δυσανάλογα τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ισχυρότερες σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, εργαζομένους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, μειονότητες, μετανάστες και γυναίκες.

Για παράδειγμα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών έχει αυτή τη φορά υποχωρήσει περισσότερο από των ανδρών. Στοιχεία της Vodafone για την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνει ότι τα μέτρα που απαγόρευαν τις μετακινήσεις είχαν 2% ισχυρότερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Σε αυτές τις τρεις χώρες το «μένουμε σπίτι» συνέπεσε με το κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες καλούνταν να φροντίσουν τα παιδιά στο σπίτι. Επιπλέον καθώς οι γυναίκες απασχολούνται περισσότερο σε τομείς που απαιτούν φυσική παρουσία (εστίαση, φιλοξενία, λιανεμπόριο κτλ) δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από το κλείσιμο των καταστημάτων. Αντιθέτως στο παρελθόν ήταν οι κατασκευές και η μεταποίηση που επηρεάζονταν περισσότερο σε περιόδους ύφεσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται περισσότερο το ποσοστό ανεργίας των ανδρών. 

Τα δεδομένα της Vodafone αποκαλύπτουν επίσης ότι οι επιπτώσεις ήταν άνισες στις διαφορετικές ηλιακές ομάδες. ΟΙ νέοι επλήγησαν 18-24 και 25-44 ετών επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα lockdown, ενώ ο αντίκτυπος ήταν πολύ μικρότερος για τους 65 ετών και άνω, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ήδη στη σύνταξη. Έτσι τα lockdown διεύρυναν τις διαγενεακές ανισότητες. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT