Η αποστροφή του ρίσκου ενισχύει τα επενδυτικά καταφύγια

Η αποστροφή του ρίσκου ενισχύει τα επενδυτικά καταφύγια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει δημιουργήσει έντονους φόβους για ένα δεύτερο ισχυρότερο κύμα.

Η εξέλιξη της πανδημίας έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει την εβδομάδα που διανύσαμε αυστηρότερα μέτρα για το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, οι πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σε ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν από τις προεδρικές εκλογές, φαίνεται ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά. Στο μέτωπο της οικονομίας, στην πρόσφατη έκθεσή του για τις προοπτικές ανάπτυξης, το ΔΝΤ εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020, βελτιώνοντας την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιούνιο για πτώση κατά 4,9%.

Η ανοδική αναθεώρηση αντανακλά τους καλύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες όπου η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να βελτιώνεται αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και ενδείξεις για επιτάχυνση της ανάκαμψης κατά το τρίτο τρίμηνο. Για το 2021, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,2%, και το επίπεδο του ΑΕΠ να φτάνει 0,6% πάνω από το αντίστοιχο του 2019.

Η αύξηση των ανησυχιών για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι μειωμένες προσδοκίες για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών παρατάξεων στις ΗΠΑ για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, και το ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, έδωσαν ώθηση στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να υποχωρεί στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά σε χαμηλά 7 μηνών -0,63%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο (-10 μ.β.).

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ και το ιαπωνικό γιεν, που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ενισχύθηκαν σημαντικά, με τον δολαριακό δείκτη DXY να σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο (+0,9%) από τις 25 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων 1,1686 την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί μερικώς στην περιοχή του 1,1700/1,1730 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT