Προβληματίζει ο επίμονα χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Προβληματίζει ο επίμονα χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη πάνω από τις 620 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βοήθεια και των τραπεζών αυτή τη φορά. Ωστόσο η αντίδραση της αγοράς δεν πείθει, καθώς ο τζίρος παραμένει σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της απουσίας των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Οι τουρκικές προκλήσεις, η επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία και η αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικάνικες εκλογές συντηρούν την επιφυλακτικότητα  στο Χ.Α., το οποίο απλώς επιβεβαιώνει συνεχώς την τάση συσσώρευσης που ακολουθεί εδώ και ένα μεγάλο διάστημα.

Η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου δεν μπορεί συνεπώς να αποτελέσει καταλύτη για την ελληνική αγορά μετοχών, τη στιγμή που και διεθνώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως ευμετάβλητο. Πάντως για ακόμη μία συνεδρίαση, επιλεγμένοι τίτλοι ξεχωρίζουν, υπογραμμίζοντας πως το stock-picking αποτελεί την καλύτερη τρέχουσα επενδυτική στρατηγική στο Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 623,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 615,08 μονάδων (-0,49%) και των 624,48 μονάδων (+1,03%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,89 εκατ. ευρώ. Η καθίζηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου και η απουσία θετικών καταλυτών δείχνουν ότι η ταλαιπωρία για την αγορά θα συνεχιστεί, σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.470,51 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 0,55% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 909,29 μονάδες. Από τα blue chips ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο στο +2,52%, ΔΕΗ στο +2,35%, Ελλάκτωρ +2,12% , ΟΛΠ στο +1,72%, ΕΛΠΕ στο +1,56% και ΟΤΕ στο +1,32%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,22% στις 285,68 μονάδες με την Alpha Bank να κλείνει στο +4,25%, τη Eurobank στο +1.40%, την Εθνική στο +2,75% και την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,17%.

Με τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας να είναι ανησυχητικά, τον υφιστάμενο γεωπολιτικό κίνδυνο και τον τραπεζικό κλάδο με χαμηλό πάντα βαθμό ορατότητας, οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων μετοχικού χαρακτήρα, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή. Παράλληλα, η  συναλλακτική απαξίωση συντηρείται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να επικρατούν κατά κανόνα στις συνεδριάσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη ολοένα και χαμηλότερα, στο πλαίσιο ωστόσο της πολύμηνης διαδικασίας συσσώρευσης, καθώς η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων από τους αγοραστές δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πορεία προς τις 600 μονάδες διατηρώντας τη στήριξη της περιοχής των 620 μονάδων.

Προσώρας τουλάχιστον και παρά τη συντελούμενη επιχειρηματική κινητικότητα (εξελίξεις για τη γραμμή 4, διαγωνιστικές διαδικασίες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Καβάλα και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) δεν υπάρχουν επαρκείς καταλύτες για να αλλάξουν το σημερινό μίζερο σκηνικό στο Χ.Α., όπως τονίζει. Την ίδια στιγμή, η ευφορία των διεθνών αγορών λόγω των πακέτων στήριξης έχει δώσει τη θέση της στον σκεπτικισμό με την αποστροφή προς τον μετοχικό κίνδυνο να οδηγεί πλαγιοκαθοδικά τους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT