Τι μέλλει γενέσθαι για τα εταιρικά κέρδη και τις μετοχές της Ευρώπης

Τι μέλλει γενέσθαι για τα εταιρικά κέρδη και τις μετοχές της Ευρώπης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Τα χειρότερα όσον αφορά στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν παρέλθει, όπως εκτιμούν αναλυτές. Το δεύτερο τρίμηνο σηματοδότησε χαμηλό τόσο από πλευράς εταιρικής κερδοφορίας όσο και οικονομικής δραστηριότητας, καθότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υποχώρησαν 60% σε ετήσια βάση. Τώρα, για το τρίτο τρίμηνο, οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για μία πτώση της τάξης του 40% σε ετήσια βάση. Σαφώς πρόκειται για χαμηλή επίδοση, όμως σηματοδοτεί βελτίωση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Πώς όμως προδιαγράφονται οι οικονομικές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις ευρωπαϊκές μετοχές;

Η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στους κορυφαίους μακροοικονομικούς δείκτες, όμως και τα μεμονομένα αποτελέσματα των εταιρειών συμπληρώνουν την εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι προοπτικές της οικονομίας. Και αυτό, επειδή οι επιχειρήσεις σηματοδοτούν το βαθμό αισιοδοξίας τους για το μέλλον μέσω του ρευστού που επιστρέφουν στους επενδυτές. Η εταιρική Ευρώπη κατέβαλε μερίσματα ύψους 350 δισ.ευρώ το 2019, επίπεδο που είχε διατηρήσει και όλη την προηγούμενη δεκαετία. Για εφέτος, παρότι προβλέπεται μείωση των μερισμάτων περίπου 20%, οι προβλέψεις έχουν παραμείνει σταθερές για τρεις διαδοχικούς μήνες. Επισης, τα δύο-τρίτα των εταιρικών κλάδων αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τα μερίσματα – γεγονός που σημαίνει ότι τα μερίσματα ήδη έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο. 

Εάν όμως κοιτάξει κάποιος πέρα από τη σημερινή περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, ίσως να διαπιστώσει ότι οι προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για ανάκαμψη 40% στα κέρδη το επόμενο έτος, όμως υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Η επιστροφή των περιορισμών στην Ευρώπη θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη, ενώ οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει χάσει έδαφος τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ισχυροποίηση του ευρώ, που θα μπορούσε να κάμψει τα εταιρικά κέρδη, ειδικά στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. 

Συνεπώς, που βρίσκεται η δυναμική ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές; Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι δεν βρίσκεται τόσο στην εταιρική κερδοφορία όσο στο πολλαπλάσιο αυτών των κερδών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανήκουν στην σπάνια κατηγορία του διεθνούς ενεργητικού που προσφέρει απόδοση – από πλευράς μερισμάτων – αντίστοιχη με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Σε έναν κόσμο που «διψά» για αποδόσεις, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει μία περαιτέρω επαναξιολόγηση των μετοχών και αύξηση των πολλαπλάσιων αποτίμησης. Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε ένα πολλαπλάσιο προβλεπόμενων κερδών για τους επόμενους 12 μήνες 17 φορές υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο του 15. Περαιτέρω κέρδη θα μπορούσαν να προέλθουν και από την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Covid-19, τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης και την πιθανή επιστροφή των Αμερικανών επενδυτών στις ευρωπαϊκές μετοχές. 

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να χάσει έδαφος όσο πλησιάζει το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική αβεβαιότητα και τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο όμως, η ανάκαμψη των μερισμάτων σε έναν κόσμο χαμηλών αποδόσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να αποτελέσουν ελκυστικό ενεργητικό. 

Για «μεγάλους καθοδικούς κινδύνους» για το τέταρτο τρίμηνο προειδοποίησε και η ελβετική τράπεζα UBS καθώς οι οικονομίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο επιβάλουν περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την «επέλαση» του κορωνοϊού. «Ξεχάστε αμερικανικές εκλογές ή δημοσιονομικά μέτρα στήριξης – η αύξηση των περιορισμών αποτελεί τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας», ανέφερε ο οικονομολόγος Αρεντ Καπτέιν. Η UBS παρακολουθεί τους περιορισμούς που επιβάλλονται σταδιακά σε 42 γεωγραφικές περιοχές από το Μάρτιο, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το ένα έως το 10. Σύμφωνα με τη UBS, εάν αυξηθούν οι περιορισμοί κατά μία μονάδα για ένα ολόκληρο τρίμηνο, τότε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. 

Πηγές: FT, CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT