Η επενδυτική άπνοια συνεχίζεται, οριακή πτώση και χαμηλός τζίρος

Η επενδυτική άπνοια συνεχίζεται, οριακή πτώση και χαμηλός τζίρος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με πολύ μικρό εύρος διακύμανσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει περιορισμένη, τη στιγμή που οι παράγοντες που κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς συνεχίζονται, όπως το μέτωπο της πανδημίας το οποίο επιδεινώνεται, οι τουρκικές προκλήσεις που έχουν… εδραιωθεί στο ραντάρ των χαρτοφυλακίων και οι αμερικανικές εκλογές που συντηρούν και στο εξωτερικό ένα έντονα ευμετάβλητο κλίμα. Από την άλλη, οι θετικοί καταλύτες υπάρχουν, ωστόσο δεν… εισακούγονται από το Χ.Α., όπως έχει συμβεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα. Η νέα επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η εντυπωσιακή ζήτηση που σημειώθηκε από τους επενδυτές, μοιάζει σαν κάτι εντελώς ξένο για το Χ.Α. το οποίο ταλανίζεται από επενδυτική αδιαφορία εδώ και μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,53% στις 619,98 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά και τις πρώτες ώρες των συναλλαγών είχε βρεθεί έως τις 624,56 μονάδες (+0,21%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1.462,50 μονάδες, ενώ στο -0,59% και στις 903,94 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι κινήσεις των επενδυτών στα blue chips ήταν περιορισμένες, με το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων να κλείνει στο «κόκκινο» και τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι Motor Oil (-2,17%), Fourlis (-2%) και ΟΤΕ (-1,71%). Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ (+4,97%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,79% και στις 283,41 μονάδες, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα ιστορικά χαμηλά των 267 μονάδων που σημείωσε τον περασμένο Μάιο, με την Alpha Bank ωστόσο να ξεχωρίζει με άνοδο της τάξης του 0,97%, την Εθνική να υποχωρεί κατά 1,72%, τη Eurobank να κλείνει στο -1,23% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,91%.

Η άνοδος της Τρίτης ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον εγκλωβισμό του Γενικού Δείκτη στο εύρος τιμών των τελευταίων μηνών, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Οπως προσθέτει, η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει παιχνίδι με τον χρόνο, αναμένοντας θετικές ειδήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. «Επιμένουμε στις αμυντικές επιλογές τίτλων, αλλά εξετάζουμε πλέον και τίτλους σε κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία, καθώς ενδεχομένως να έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στα μεγέθη τους. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το επόμενο διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η επιδείνωση της καμπύλης της επιδημίας, η συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η συντηρούμενη χαμηλή ορατότητα στις τράπεζες ενόσω κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο της bad bank παραμένουν αδιευκρίνιστες, συντηρούν την αποστροφή προς τον μετοχικό κίνδυνο, σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή» από την πλευρά της. Στο διεθνές περιβάλλον, η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ είναι στο τελικό της στάδιο, με το σενάριο επανεκλογής του Τραμπ να αποτελεί το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, εξέλιξη που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις τις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα δε αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT