Ευρωζώνη: Τα κρούσματα απογειώνονται, ο πήχυς για την ανάπτυξη πέφτει

Ευρωζώνη: Τα κρούσματα απογειώνονται, ο πήχυς για την ανάπτυξη πέφτει

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης κινδυνεύει σοβαρά να ανακοπεί από την έξραση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανά την Ευρώπη, αφού καμία χώρα δεν φαίνεται να αποφεύγει τα αυστηρότερα μέτρα και κάποιες φλερτάρουν σοβαρά με τα γενικευμένα lockdown. 

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου σχεδόν το 90% των οικονομολόγων (48 από τους 55) δήλωσαν πως υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 να παγώσει την οικονομική ανάκαμψη. Όπως εξηγεί στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, αν και ήταν σαφές ότι το αρχικό δυναμικό rebound της οικονομίας θα χάσει την ορμή του, το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί όχι απλά να επιβραδύνει την ανάκαμψη, αλλά σπρώξει ορισμένες χώρες ακόμη και σε νέα ύφεση. 

Μετά τη συρρίκνωσή της το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμούς 8,9% το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμόυν ότι το τρέχον τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,1%- έναντι πρόβλεψης για 2,5% πριν από έναν μήνα και εκτίμησης για 2,8% τον Μάιο, όταν τα lockdown άρχισαν να χαλαρώνουν. 

Αν και μόνο ένας οικονομολόγος «βλέπει» συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης από το τρέχον τρίμηνο, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία κατά τον χειμώνα. Πάνω από το 60% των οικονομολόγων είτε υποβάθμισαν είτε άφησαν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ανάπτυξης το 2021. Η μέση εκτίμηση για την επόμενη χρονιά είναι ρυθμός ανάπτυξης 5,4% και για το 2022 μόλις 2,7%. 
 Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 60% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον έξι μήνες. Μόνο δύο οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έχει ήδη φτάσει στο απόγειό της. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 8% και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα σκαρφαλώσει στο 9,4% εξαιτίας της πανδημίας. Πάντως το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το υψηλό κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 (10,3%) και αρκετά χαμηλότερα από το ρεκόρ κατά την κρίση χρέους του 2013 (12,1%).  

Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP κατά 400 δισ. ευρώ, στα 1,75 τρισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την έρευνα του Reuters. Σε άλλη έρευνα του Bloomberg η μέση εκτίμηση των ειδικών κάνει λόγο για ενίσχυση του προγράμματος της ΕΚΤ κατά 500 δισ., στα 1,85 τρισ. ευρώ- με την απόφαση να ανακοινώνεται πιθανότατα τον Δεκέμβριο.  
 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT