Μαζικές πωλήσεις στις διεθνείς αγορές

Μαζικές πωλήσεις στις διεθνείς αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο και τις δραστικές επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα οδήγησαν τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την αμερικανική αγορά να προβούν σε μαζικές πωλήσεις. Χθες, πριν από το κλείσιμο στη Γουόλ Στριτ, ο δείκτης S&P 500 έτεινε να σημειώσει τη μεγαλύτερη κάμψη του σε ένα μήνα, λόγω φόβου ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων θα εξασθενίσει τη διεθνή οικονομία, ενώ οι ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης από την Ουάσιγκτον πριν από τις εκλογές μειώνονται. Ο S&P 500 υποχωρούσε 2,08% και 2,56% ο Dow Jones, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες 1,81%, δηλαδή άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα μηνός. Τη μεγαλύτερη κάμψη σημείωσε χθες ο DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδά του σε διάστημα σχεδόν τετραμήνου, σημειώνοντας πτώση 3,71%.

Η SAP, η γερμανική εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, είχε χθες τη χειρότερη ημέρα στο χρηματιστήριο στα τελευταία 24 χρόνια. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 22% σε πρωτοφανή επίπεδα, διότι η SAP αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2020. Η εταιρεία άφησε κατά μέρος τους μεσοπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη από τον ιό θα διαρκέσει περισσότερο από όσο υπολόγιζε. Οπως παρατηρεί ο Εντουαρντ Μόγια, ανώτατος αναλυτής αγορών στην ΟΑΝDA, «η απαισιοδοξία που διαπνέει την ανακοίνωση της SAP δεν συνάδει με τις ελπίδες που πολλοί τρέφουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί». 

Πέραν τούτου, δυσμενώς επηρέασαν το ψυχολογικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι νέοι περιορισμοί στην Ιταλία και στην Ισπανία, με αποτέλεσμα ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείσει με πτώση 1,76% και με 1,40% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Ο δείκτης στο Μιλάνο είχε αυτήν την επίδοση παρά το ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε τις προοπτικές στο αξιόχρεο της χώρας από αρνητικές σε σταθερές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κάμψη 1,16% και με 1,90% ο CAC 40 στο Παρίσι.

Το Σάββατο η Ευρώπη ήταν η δεύτερη περιφέρεια, μετά τη Λατινική Αμερική, που κατέγραψε άνω των 250.000 θανάτων. Τέλος, το ευρώ υποχώρησε ως προς το δολάριο κατά 0,4% στο 1,1815 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT