Χρηματιστήριο: «Κόκκινο» το ταμπλό, διευρύνονται οι απώλειες

Χρηματιστήριο: «Κόκκινο» το ταμπλό, διευρύνονται οι απώλειες

4' 17" χρόνος ανάγνωσης

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς η εκρηκτική άνοδος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού οδηγεί σε νέα τοπικά lockdowns, υπονομεύοντας κάθε προοπτική άμεσης ανάκαμψης. Μάλιστα, το κλίμα καθίσταται ακόμη δυσμενέστερο, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν στο μέτρο της καραντίνας.

Από το πρωί, οι ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς έχουν λάβει έναν φρενήρη ρυθμό, με τους πωλητές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της ημέρας. Μάλιστα, οι καθοδικές πιέσεις εντάθηκαν περαιτέρω λίγο μετά το μεσημέρι, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτή τη στιγμή (14.50) κατά 5,48% και να διαμορφώνεται στις 562,53 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης ανέρχονται σε πάνω από 30 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος κυμαίνεται στα 42 εκατομμύρια ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί πάνω από 34 εκατομμύρια τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, διολισθαίνει κατά 5,50% και ανέρχεται στις 1.320 μονάδες. Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, για ακόμη μία ημέρα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες προσεγγίζουν το 7%, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υποχωρεί στις 232 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Άλλωστε, πέραν της αρνητικής επιδημιολογικής κατάστασης, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν και το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις αναταράξεις στην Τρ. Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Alpha Bank κατακρημνίζεται στο -9,03% και το 0,4230 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς στο -8,62% και το 0,6570 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank διολισθαίνουν κατά 6,45% στο 0,87% και στο 0,2820 ευρώ, αντίστοιχα. 

Στο ταμπλό, όπου οι πωλητές έχουν στήσει έναν ξέφρενο πάρτι, ξεχωρίζει η καταβαράθρωση της μετοχής του Ελλάκτορα, η οποία βουλιάζει κατά 10% στο 1,26 ευρώ, ενώ κοντά στο 8% εκτιμάται η πτώση για τις μετοχές των ΔΕΗ και Fourlis. Από κοντά και η μετοχή του Τιτάνα, η οποία υποχωρεί κατά 6,10%, αλλά και του Μυτιληναίου, η οποία βρίσκεται στο -7%. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, συνολικά 101 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ μόλις πέντε κινούνται σε θετικό έδαφος. Εννέα δε, παραμένουν αμετάβλητες. 

Ο φόβος του κορωνοϊού

Από το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ανακοινώθηκε το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, έχουν αρχίσει να διακινούνται ποικίλα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες, ανακοινώνοντας νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, η έκρηξη κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζει την κυβέρνηση να αναβαθμίσει στην κατηγορία «4» τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Λάρισα, οι οποίες -εν ολίγοις- τίθενται σε καθεστώς lockdown. Από την πλευρά της, η Αττική φαίνεται ότι προς ώρα γλιτώνει το ολικό κλείσιμο.

Όλα αυτά, αναμφίβολα, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, η οποία ακόμη παλεύει να βρει βηματισμό μετά το πρώτο κύμα κορωνοϊού και το lockdown του Μαρτίου-Απριλίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι εύθραυστη και εντελώς έωλη, μην αποφεύγοντας ακόμη έναν γύρο αβεβαιότητας, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθενται και τα θεμέλια για την ανάπτυξη του 2021, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο. Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο παραπάνω αρνητικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η τραπεζική αβεβαιότητα, μετά την πρόταση των τριών μετόχων της Τρ. Πειραιώς για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία απορρίφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή καθώς η αντιπαράθεση των μεγαλομετόχων της Πειραιώς Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville Capital με το ΤΧΣ λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ Τραπεζών για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους θεσμικούς επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013-15» σημειώνει ο κ. Τζάνας. 

Πτωτικά η Ευρώπη, ανοδικά η Wall Street

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιβολή αυστηρών μέτρων σε Γαλλία και Γερμανία υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κλίμα. Άλλωστε, χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των αναλυτών βρίσκονται και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία παρά το αρνητικό κλίμα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,42% στις 340 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 0,17%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,66%. Εντελώς αντίθετο είναι το κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα futures στην pre-market της Wall Street προαναγγέλλουν ένα ανοδικό ξεκίνημα, μετά τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης, οι οποίες ξεπέρασαν το 3,50%. Κι αυτό, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, το οποίο εκτινάχθηκε στο 33,1%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT