Η απειλή των τοπικών lockdowns δεν φοβίζει την αγορά ομολόγων

Η απειλή των τοπικών lockdowns δεν φοβίζει την αγορά ομολόγων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί οι διεθνείς μετοχές να έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία και οδηγεί σε μερικά ή πλήρη lockdowns πολλές οικονομίες, ωστόσο τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης επέστρεψαν στον δρόμο του ράλι που είχε διακοπεί για λίγο, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν όσο έχουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τα… προσέχει.  

Μετά και την υπόσχεση-δέσμευση της Λαγκάρντ για περαιτέρω παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο, με την αναπροσαρμογή όλων των «διαθέσιμων όπλων» που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, τα ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είδαν τις αποδόσεις τους να σημειώνουν «βουτιά», η οποία το τελευταίο διήμερο έχει ξεπεράσει ακόμη και το 40%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, το πρόγραμμα PEPP αναμένεται να επεκταθεί χρονικά έως τα τέλη του 2021 και ίσως και προς το 2022, ενώ το μέγεθός του μπορεί να αυξηθεί έως και τα 2 τρισ. ευρώ (από 1,35 τρισ. ευρώ σήμερα).

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, από το 1,077% που είχε φτάσει το πρωί της Πέμπτης και πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, βρέθηκε στο 0,90% την Παρασκευή, με πτώση της τάξης του 16%. Τα ιταλικά 10ετή ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να βυθίζεται κατά 10% στο διήμερο και στο 0,699%, τα αντίστοιχα ισπανικά κατά 35% και στο 0,124%, και τα πορτογαλικά κατά ένα εντυπωσιακό 45% και στο 0,093%, που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του «πυρήνα» του ευρώ, όπως των γερμανικών και των γαλλικών.

Το ανανεωμένο αυτό ράλι της ευρωπεριφέρειας αναμένεται να έχει και συνέχεια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οπως σημειώνει η Capital Economics, η οποία και βλέπει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 0,50% στα τέλη του 2020 και στο 0% στα τέλη του 2021, ακόμα και αν η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο χαθεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας δεν αναμένεται να αυξηθούν αλλά αντίθετα, χάρη στη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ, τα spreads θα μειωθούν περαιτέρω και αυτό αναμένεται να είναι το σκηνικό στην αγορά για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT