Election Day: Γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν το δολάριο

Election Day: Γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν το δολάριο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

Υπό περιδίνηση βρίσκεται το αμερικανικό δολάριο, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε μια εκλογική επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος για έναν δεύτερο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται ότι διατηρεί ασφαλές προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, παρότι δεν αποκλείεται κανένα σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη και το θρίλερ των προηγούμενων εκλογών.

Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Μπάιντεν θα αποδυναμώσει το δολάριο, λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών αλλά και της άρσης των δασμών στο εμπόριο. Ιιδίως το τελευταίο αναμένεται να προσφέρει ισχυρή ώθηση στα ξένα νομίσματα, λειτουργώντας εις βάρος του δολαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί σήμερα κατά 0,55% έναντι του κοινού νομισματικού καλαθιού, με τις απώλειες έναντι του ευρώ να διαμορφώνονται στο 0,61% και το 1,1711 δολάριο ανά ευρώ, το οποίο αποτελεί χαμηλό ενός μήνα.

Την ίδια ώρα ο δείκτης μεταβλητότητας της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου ενισχύεται στο 19%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο, αντανακλώντας το εύρος ανησυχίας των επενδυτών.

Περαιτέρω φόβος προκαλείται και από τον κίνδυνο ενός εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο θα αμφισβητηθεί από την πλευρά του ηττημένου, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητσας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την επομένη των εκλογών είναι προγραμματισμένη η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα νομισματικά βήματα της αμερικανικής οικονομίας. 

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT