Ράλι στις διεθνείς αγορές παρά το αμερικανικό θρίλερ

Ράλι στις διεθνείς αγορές παρά το αμερικανικό θρίλερ

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα εμφάνισαν τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία παρέμειναν στον αστερισμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα εμφάνισαν τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία παρέμειναν στον αστερισμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές ευελπιστούν ότι λίαν συντόμως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως, γνωρίζοντας ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ..

«Οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας έχει περάσει. Όχι όλο, αλλά τουλάχιστον το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα φαίνεται ότι αποφεύγεται» εξήγησε , μιλώντας στο CNBC, ο Μπραντ ΜακΜίλαν, αναλυτής της Commonwealth Financial Network.

Χθες το βράδυ, άλλωστε, το NBC News ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τις πολιτείες του Γουινσκόνσιν και του Μίσιγκαν. Αμφότερες είχαν πέσει στα «χέρια» του Τραμπ στις εκλογές του 2016. Ως εκ τούτου, εφόσον ο Μπάιντεν κερδίσει και την πολιτεία της Νεβάδας, στην οποία προηγείται, τότε και επισήμως θα ανακηρυχθεί ως ο νικητής των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο κατά 1,05% και τις 367 μονάδες, με τα κέρδη στον γερμανικό DAX να προσεγγίζουν το 2% και τις 15.568 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο +1,24% και τις 4.983 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,39% και τις 5.906 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB στο +1,93% και τις 19.731 μονάδες.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε η μετοχή της Societe Generale, η οποία αυξήθηκε κατά 3,7% χάρη στα ισχυρά κέρδη του γ’ τριμήνου, τα οποία αναπλήρωσαν εν μέρει τις ζημιές του β’ τριμήνου. Τα οικονομικά τους μεγέθη, παράλληλα, ανακοίνωσαν σήμερα και οι Commerzbank, Lufthansa, AstraZeneca, Euronext, Unicredit και ING. 

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (0,1%), παρά το γεγονός ότι το νέο πανεθνικό lockdown αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Ράλι στη Wall Street

Λίγο νωρίτερα, οι Ρεπουμπλικανοί υπέβαλαν προσφυγή για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων στην πολιτεία της Τζόρτζιας, ενώ το ίδιο έχουν ήδη πράξει και για τις πολιτείες του Μίσιγκαν και της Πανσυλβένιας, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει εν μέρει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παραπάνω εξέλιξη δεν πτοεί τη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν έως και τριψήφιο «άλμα», σέρνοντας τον χορό του μετεκλογικού ράλι. Ενδεικτικά, αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 1,51% (420 μονάδες), ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 2,23% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 1,73%.

Άλλωστε, οι επενδυτές νιώθουν ανακούφιση για την αποφυγή του λεγόμενου «Blue Wave», δηλαδή της σαρωτικής επικράτησης των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία. Κι αυτό, διότι παρότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, είναι δύσκολο να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι «μοιρασμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT