Ελληνικό ομόλογο: Για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο

Ελληνικό ομόλογο: Για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Στο γκρουπ των χωρών που έχουν ομόλογα με αρνητικά επιτόκια μπήκε πλέον και η Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικό ομόλογο φέρει αρνητική απόδοση. Ο λόγος για το 3ετές ελληνικό ομόλογο, λήξης Ιανουαρίου 2023, το οποίο, ακολουθώντας το νέο ράλι που σημειώνει ολόκληρη η ελληνική καμπύλη τις τελευταίες ημέρες λόγω των ανησυχιών για την οικονομία που προκαλούν τα νέα lockdowns που επιβάλλουν όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, στρέφοντας τους επενδυτές στο «καταφύγιο» της αγοράς ομολόγων που… φυλάει η ΕΚΤ, είδε την Παρασκευή την απόδοσή του να υποχωρεί υπό το μηδέν, στο -0,02%.

Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια εδώ και καιρό έχουν δει τις αποδόσεις τους να κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, με το ελληνικό Δημόσιο να μπορεί πλέον μέσω αυτών των τίτλων να δανείζεται χωρίς κόστος, ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς οι επενδυτές ουσιαστικά… πληρώνουν την Ελλάδα για να τη δανείσουν, ενώ αναλυτές είχαν ήδη προβλέψει πως ήταν θέμα χρόνου και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα να επιτύχουν αυτό το «ορόσημο».

Ολα πάντως δείχνουν πως οι καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα έχουν και συνέχεια. Και ο βασικός λόγος είναι η ΕΚΤ. Η υπόσχεση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις, που η αγορά το μεταφράζει ως αύξηση του μεγέθους του PEPP καθώς και της χρονικής του διάρκειας, σημαίνει πως το δίχτυ προστασίας και άρα η ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων μεγαλώνουν. Η απόδοση του 5ετούς ήδη πλησιάζει το μηδέν (την Παρασκευή ήταν στο 0,06% έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξεως του 83% μέσα σε μόλις 10 ημέρες), η απόδοση στο 10ετές διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο 0,79%, όπως και του 7ετούς στο 0,45%, ενώ το 15ετές έχει καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις μετά και την επανέκδοση στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ τον Οκτώβριο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1%, από το 1,15% που ήταν το yield του re-opening.

Σε αυτή την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα σημαντικό ρόλο έχει παίξει το έξυπνο μάνατζμεντ του ΟΔΔΗΧ. Το «άνοιγμα» του 15ετούς μείωσε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν σε αυτή τη διάρκεια. Ενώ υπήρχε ζήτηση, η έκδοση ήταν μικρή σε μέγεθος και με το re-opening ενισχύθηκε η ρευστότητά της στα 4,5 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. πριν). Παράλληλα, πριν από την επανέκδοση η απόδοσή του ήταν χαμηλότερη του αντίστοιχου και με επενδυτική βαθμίδα ιταλικού τίτλου, και η κίνηση του ΟΔΔΗΧ (η οποία αρχικά πίεσε τις αποδόσεις προς τα πάνω) διόρθωσε μια υπερβολή, η οποία τελικά εκτιμήθηκε από τους επενδυτές, αφού ο τίτλος στη συνέχεια κατέγραψε ράλι. Με τις δύο επανεκδόσεις του 10ετούς και του 15ετούς φέτος έχει βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα των μακροπρόθεσμων ελληνικών τίτλων και το πιο μακρινό κομμάτι της καμπύλης.

Η βασική επιδίωξη είναι η ελληνική καμπύλη να αποκτήσει ένα υγιές steepness (κλίση), με τον ΟΔΔΗΧ να αξιοποιεί το τρέχον ευνοϊκό κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, αναμένεται να δούμε κινήσεις από τον ΟΔΔΗΧ οι οποίες θα βελτιώσουν και το πιο κοντινό κομμάτι της καμπύλης, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανή μια νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου, ενώ η έκδοση νέου ομολόγου (π.χ. 5ετές) δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT