Εκρηκτικό ράλι σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στο άκουσμα των αισιόδοξων ευρημάτων για το εμβόλιο της Pfizer οι επενδυτές πραγματοποίησαν ένα ισχυρό μπαράζ αγορών, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη άνω του ορίου των 650 μονάδων και αυξάνοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση κατά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 11,46% και διαμορφώθηκε στις 655,5 μονάδες, κερδίζοντας μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 65 μονάδες. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 658 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να «δει» από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2020.
Εντυπωσιακή ήταν και η βελτίωση του τζίρου, ο οποίος διαμορφώθηκε σε πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ -για πρώτη φορά τριψήφιος κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Από την αρχή της συνεδρίασης δε, διακινήθηκαν περισσότερα από 92 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση έφθασε στα 46,1 δισεκατομμύρια ευρώ από 41,7 δισεκατομμύρια ευρώ την Παρασκευή.
Όπως συμβαίνει σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα, τον χορό των κερδών έσυρε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εκτινάχθηκε κατά 27%, αφήνοντας -προς ώρας- σε αρκετή απόσταση τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων εβδομάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +29%, της Alpha Bank στο +28%, της Eurobank στο +26% και της Τράπεζας Πειραιώς στο +18%.
Στο ταμπλό, οι αγοραστές έκαναν το… απόλυτο πάρτι, με τη μετοχή της Aegean -μεγάλη χαμένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας- να εκτινάσσεται στο +30%. Άνω του 10% ήταν τα κέρδη και για τις μετοχές των Coca-Cola, Fourlis, Jumbo, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Όιλ και ΟΠΑΠ. Άλλωστε, από το σύνολο των μετοχών στο Χ.Α., οι 105 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, οι 14 με αρνητικό, ενώ οκτώ παρέμειναν αμετάβλητες.
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, διολισθαίνοντας ακόμη και κάτω του 0%. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση στο 0,873% και του 5ετούς στο 0,071%. Από την πλευρά τους, οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητικό επίπεδο.
Pfizer και Moody’s έφεραν το ράλι
Το σημερινό ράλι, το οποίο έχει παγκόσμιες προεκτάσεις, οφείλεται εν πολλοίς στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς οι πρώτες κλινικές μελέτες κατέδειξαν ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο της Pfizer παρέχει ανοσία σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς χρηματιστήρια και οικονομίες παραμένουν στη δίνη της πανδημίας, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση.
Και όλα αυτά, μάλιστα, ενώ οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ήδη διανύουν ένα δεύτερο lockdown, ως απόρροια της εκτίναξης των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19. Στην Ελλάδα, άλλωστε, ο αριθμός των θανάτων βρίσκεται σταθερά σε διψήφια επίπεδα, ενώ οι διασωληνωμένοι κυμαίνονται στο επίπεδο των 200, ασκώντας κλιμακούμενες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την ίδια ώρα, στο σημερικό ξέφρενο ράλι συνέβαλε και η αιφνίδια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s -από B1 σε Ba3 με σταθερές προοπτικές. Ως βασική αιτιολογία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Ράλι σε Ευρώπη, Wall
Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, η ευχάριστη έκπληξη της Pfizer οδηγεί τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια σε διευρυμένα κέρδη, τα οποία ενισχύονται και από τη λήξη του εκλογικού θρίλερ στις ΗΠΑ, μετά την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή της αναμέτρησης και ως επόμενου προέδρου της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx, λίγο πριν το κλείσιμο, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 4%. Στο +5,72% βρίσκεται και ο γερμανικός DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 5,44% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 8%.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει ράλι 1.243 μονάδων (+4,39%), σκαρφαλώνοντας στις 29.566 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Άλμα άνω του 3% σημειώνει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στο +1,61%.