Αύξηση καθαρών κερδών εμφάνισε η «Τιτάν»

Αύξηση καθαρών κερδών εμφάνισε η «Τιτάν»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Αξιοσημείωτες αντοχές σε μια χρήση γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές εμφανίζει ο όμιλος «Τιτάν», ο οποίος ανακοίνωσε χθες σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας του για την περίοδο του εννεαμήνου. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν κατά 28,1%, σε 58 εκατ. ευρώ, από 45,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Κατά το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 11,4%, σε 35,5 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση των επιδόσεων του ομίλου οφείλεται στην ισχυρή αγορά των ΗΠΑ, στις υψηλές αποδόσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. εκείνη της Αιγύπτου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βελτιώνουμε τα λειτουργικά μας αποτελέσματα και επιταχύνουμε την πρόοδό μας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με βάση την ίδια τη φύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, την αποτελεσματικότητα με την οποία μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέχρι σήμερα καθώς και την προσήλωση και αφοσίωση των ανθρώπων μας».

Οπως προκύπτει, οι συνέπειες της πανδημίας στον όμιλο «Τιτάν» ήταν σαφώς ηπιότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, μετά την αρχική κάμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κατασκευαστική δραστηριότητα επανήλθε στη συνέχεια και συγκεκριμένα αμέσως μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξεως του 0,5%. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε κατά 10,1% και ανήλθε σε 229,1 εκατ. ευρώ, καθώς, παρά τη σταθερή εικόνα των εσόδων, τα λειτουργικά κόστη μειώθηκαν, ιδίως το κόστος της θερμικής ενέργειας. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 766 εκατ. ευρώ, καθώς υποχώρησε κατά 74 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019 (και 125 εκατ. ευρώ σε σχέση με πριν από ένα χρόνο). Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιούλιο η «Τιτάν» προχώρησε στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήξεως 2027, με επιτόκιο 2,75%. Με τα κεφάλαια αυτά αποπλήρωσε άλλες δανειακές υποχρεώσεις.

Ειδικά όσον αφορά την ελληνική αγορά, σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη μετά τη χαλάρωση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων τον Μάιο. Σύμφωνα με την «Τιτάν», «η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους, στηριζόμενη σε μια ευρεία σειρά έργων μικρότερης κλίμακας που αφορούν τόσο έργα υποδομής όσο και εμπορικά/βιομηχανικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκτός των αστικών κέντρων. Μεγάλα έργα υποδομής ξεκίνησαν, βρίσκονται όμως ακόμη στα πρώτα στάδια υλοποίησής τους. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε επίσης θετική δυναμική». Ετσι, κατά το φετινό εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών στον τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης διαμορφώθηκε σε 177,9 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 3,9%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, σε 16,4 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι ότι η διοίκηση του ομίλου προβλέπει τη διατήρηση των θετικών τάσεων στην ελληνική αγορά όχι μόνο μέχρι το τέλος του 2020, αλλά και κατά το 2021. Συγκεκριμένα, αναμένεται η αύξηση των κατασκευών κατοικιών, ενώ προβλέπεται και εντατικοποίηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT