ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε προχθές ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, επικρίνοντας τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου που συνοδεύει τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Η Πολωνία γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα (μετά την Ουγγαρία) που σηματοδοτεί ότι ο συμβιβασμός επί του μηχανισμού, στον οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν την ικανοποιεί – σε βαθμό που είναι διατεθειμένη να «παγώσει» την έγκριση του συνολικού πακέτου 1,8 τρισ. ευρώ που θεωρείται κομβικό για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο κ. Μοραβιέτσκι συνομίλησε προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης για το ίδιο θέμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε στην κ. Μέρκελ ότι ο μηχανισμός είναι ο ίδιος απειλή για το κράτος δικαίου, καθώς γεννά «σοβαρές νομικές αμφιβολίες». Τόσο η Βαρσοβία όσο και η Βουδαπέστη ισχυρίζονται ότι οι αμφίσημες διατυπώσεις του μηχανισμού επιτρέπουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε άλλα κράτη-μέλη να τον εκμεταλλευτούν για να αναμειχθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο συμβιβασμός μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου επετεύχθη μετά εβδομάδες διαπραγματεύσεων, με τους ευρωβουλευτές να πιέζουν τη γερμανική προεδρία για έναν πιο αυστηρό μηχανισμό. Η επιδίωξη του Κοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων με εισήγηση της Κομισιόν εκτός αν υπάρξει ειδική πλειοψηφία εναντίον του μέτρου στο Συμβούλιο εγκαταλείφθηκε. Συμπεριλήφθηκαν όμως πολιτικές που πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά και των ΜΜΕ ως αιτίες αναστολής της πρόσβασης στα κονδύλια, ενώ τέθηκαν αυστηρές χρονικές προθεσμίες (με μέγιστο όριο τους τρεις μήνες) εντός των οποίων το Συμβούλιο πρέπει να ψηφίσει επί σχετικών εισηγήσεων της Κομισιόν.
Ενημέρωση
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι ο μηχανισμός θα έπρεπε να γίνει ευπρόσδεκτος από την Πολωνία και την Ουγγαρία, καθώς «από-πολιτικοποιεί» τη διαδικασία αιρεσιμότητας, με τελικό κριτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε» αν οι δύο χώρες θα υλοποιήσουν την απειλή βέτο.