Ανησυχεί τις αγορές η πιθανότητα νέας ύφεσης

Ανησυχεί τις αγορές η πιθανότητα νέας ύφεσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Παρά την ευφορία που επικρατεί γενικότερα εν αναμονή των εμβολίων, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριάρχησε χθες η δυσοίωνη είδηση ότι η Ευρωζώνη διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση εξαιτίας της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή και την απασχόληση στην Ευρωζώνη να υποχωρούν τον Νοέμβριο και να προμηνύουν δεύτερη ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η αντίδραση δεν ήταν, πάντως, ομοιόμορφη στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,28% ενώ με οριακή υποχώρηση, 0,08%, έκλεισε και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Τόσο το χρηματιστήριο του Παρισιού, όμως, όσο και του Μιλάνου έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με τους δείκτες CAC 40 και FTSE MIB να κλείνουν με κέρδη 0,39% και 0,21% αντιστοίχως. Σχεδόν αμετάβλητος έμεινε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.

Αντίστοιχη ήταν μέχρι αργά το βράδυ η εικόνα και στη Wall Street, μολονότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η αισιοδοξία δεν κράτησε, πάντως, καθώς την ευοίωνη είδηση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου από την AstraZeneca επισκίασε η ανησυχία για το εξαιρετικά επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, που απειλεί βραχυπρόθεσμα και την αμερικανική οικονομία. Μεσολάβησε, άλλωστε, η ανησυχητική προειδοποίηση του δημάρχου της Νέας Υόρκης ότι η πόλη θα βρεθεί σε «δεινή θέση» εάν δεν χορηγηθεί περαιτέρω στήριξη από το ομοσπονδιακό κράτος.

Οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησαν οδηγώντας τον δείκτη Nasdaq σε απώλειες για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση.

Σχεδόν αμετάβλητος παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ ο δείκτης S&P 500, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κινείτο ανοδικά. Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αποτελεσματικών εμβολίων έδωσαν, εξάλλου, ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει άνοδο 1,20% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι και το Brent να σημειώνει άνοδο 2,0% στα 45,90 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κινήθηκε, αντιθέτως, ο χρυσός υποχωρώντας στα 1.838,60 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT