Ζημίες 12 εκατ. ευρώ λόγω πανδημίας κατέγραψε η Lamda

Ζημίες 12 εκατ. ευρώ λόγω πανδημίας κατέγραψε η Lamda

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ θα είναι οι επιπρόσθετες απώλειες επί της καθαρής κερδοφορίας της Lamda Development από την επιβολή του νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των εμπορικών κέντρων της εταιρείας για το διάστημα από τις 7 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του μηνός. Ωστόσο, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα παραταθούν, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, η εισηγμένη καταγράφει ζημίες της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, καθώς κατά το φετινό εννεάμηνο, o αντίκτυπος της πανδημίας είχε αρνητική επίπτωση στα κέρδη κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων, η μείωση κατά το εννεάμηνο διαμορφώθηκε σε 15,9 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες της Lamda Development απορρέουν όχι μόνο από την υποχρεωτική μείωση του ύψους του ενοικίου κατά 40%, αλλά και από την απώλεια εσόδων από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, των διαφημιστικών χώρων των εμπορικών κέντρων, αλλά και από την απώλεια από τα μεταβλητά ανταλλάγματα, δηλαδή το ποσοστό επί του τζίρου των καταστημάτων που δικαιούται η εταιρεία, με βάση τις συμφωνίες που έχει με τους καταστηματάρχες.

Μαζί με τις απώλειες από την αναπροσαρμογή των αξιών στην εύλογη αξία, οι ζημίες της εισηγμένης σε επίπεδο εννεαμήνου αγγίζουν πλέον τα 19,2 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η Lamda Development ενέγραψε ζημίες 24,7 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων της, έναντι κερδών 46,7 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2019. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda υποχώρησαν κατά 33% σε 31,7 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζει η διοίκηση της εισηγμένης, «οι πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την εξάπλωση της πανδημίας, συνετέλεσαν στη μείωση, τόσο του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 37,2% σε 257,3 εκατ. ευρώ (από 410 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο), όσο και της επισκεψιμότητας, η οποία υποχώρησε κατά 45,5%.

Συγκεκριμένα, στο The Mall Athens, ο κύκλος εργασιών του φετινού εννεαμήνου υποχώρησε κατά 41,7% σε 97 εκατ. ευρώ (από 166,2 εκατ. ευρώ), ενώ η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 37% σε 13,2 εκατ. ευρώ, από 21,1 εκατ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο. Στο Golden Hall, ο τζίρος μειώθηκε κατά 29,3% σε 77,3 εκατ. ευρώ (από 109,2 εκατ. ευρώ), ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν κάμψη κατά 26% σε 9,5 εκατ. ευρώ. Στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 38,3% σε 83,1 εκατ. ευρώ (από 134,6 εκατ. ευρώ), ενώ η λειτουργική κερδοφορία υποχώρησε κατά 33% σε 9,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας έσπευσε χθες να καθησυχάσει αναφορικά με τη δυνατότητά της να προχωρήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για την έναρξη του έργου στο Ελληνικό. Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στο τέλος του εννεαμήνου ανέρχονταν σε 903 εκατ. ευρώ και είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Lamda Development. Συμπλήρωσε δε, ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες των δανείων του ομίλου θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT