Ομαδικά πυρά κατά της Facebοοk εξαπέλυσαν 46 πολιτείες των ΗΠΑ

Ομαδικά πυρά κατά της Facebοοk εξαπέλυσαν 46 πολιτείες των ΗΠΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στο στόχαστρο των αρμόδιων κεντρικών αρχών και σχεδόν όλων των πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται ο κολοσσός του Ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων, Facebοοk, που κατηγορείται ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για να απορροφήσει ανταγωνιστές και να εξουδετερώσει την «επικινδυνότητά» τους. Η διευθέτηση του ζητήματος μπορεί να σημάνει διάσπαση του ομίλου, μιας και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του, ίσως υποχρεωθεί να πωλήσει περιουσιακά  στοιχεία, όπως οι δημοφιλείς εφαρμογές για μοίρασμα φωτογραφιών Instagram και αποστολής μηνυμάτων WhatsApp.

Η αρμόδια Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και 46 πολιτείες υπέβαλαν δύο μηνύσεις εις βάρος τής εταιρείας, της δεύτερης κατά σειράν μετά την Alphabet, που στρέφεται το αμερικανικό δημόσιο εναντίον. Η τελευταία, μητρική της Google, κατηγορήθηκε φέτος τον Οκτώβριο από το υπουργείο Δικαιοσύνης πως εκμεταλλεύεται την ισχύ της στην αγορά για να κατατροπώσει τους αντιπάλους της.

Η συλλογική κινητοποίηση των αμερικανικών αρχών δείχνει πως επετεύχθη σημαντική συναίνεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για να φέρουν προ των ευθυνών τους τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Σηματοδοτεί μία σπάνια στιγμή συμπόρευσης της κυβέρνησης Τραμπ και της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, ορισμένοι εκ των οποίων τάσσονται υπέρ μιας διάσπασης των δραστηριοτήτων και της Google και της Facebook. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι εξαγορές των Instagram (2012) και WhatsApp (2014), οι οποίες, όπως αναφέρεται στις μηνύσεις, θα πρέπει να ακυρωθούν και έγιναν για να εξαλειφθεί ο ανταγωνισμός, ζημιώνοντας τους καταναλωτές. «Χρησιμοποιώντας την κυρίαρχη θέση της και τη μονοπωλιακή της ισχύ η Facebook εξαγοράζει αντιπάλους, προτού καταστούν απειλή για την ίδια», δήλωσε η αρμόδια εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς, εκ μέρους των 46 αμερικανικών πολιτειών. Η γενική σύμβουλος του Facebook, Τζένιφερ Νιούστεντ, έκανε λόγο για μία απόπειρα αναθεώρησης της Ιστορίας, αναφέρθηκε σε μία μακρά δικαστική διαμάχη, που ξεκινά η εταιρεία της, προσθέτοντας ότι οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι δεν υφίστανται για να τιμωρούν επιτυχημένους ομίλους. Τέλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση σήμερα στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι καμία συμφωνία εξαγοράς, ακόμα κι αν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, δεν λογίζεται οριστική».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1998, κίνηση, την οποία επικρότησε μία ιδιαίτερα πεπειραμένη σε τέτοια θέματα αξιωματούχος και με πολλά πρόστιμα σε υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στη θητεία της: η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τόνισε ότι οι μηνύσεις των αμερικανικών Αρχών δείχνουν τον εξαντλητικό έλεγχο που ασκείται στους τεχνολογικούς γίγαντες.

«Είναι μία ένδειξη ότι η συζήτηση για την κυριαρχία τους προχωρεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε κάθε χώρα, όπως, λόγου χάριν, και στον Καναδά και στην Αυστραλία», ανέφερε. Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών έκανε πρόταση να συσταθεί ειδικός φορέας με εκτεταμένες εξουσίες, με αποκλειστικό αντικείμενο να εμποδίζει συμφωνίες στον τεχνολογικό κλάδο.

Χθες, η Γαλλία ανακοίνωσε πρόστιμα στις Amazon και Google της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, διότι ο τρόπος χρήσης των «κούκις» στις πλατφόρμες τους παραβιάζει τον ανταγωνισμό. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times, οι πλατφόρμες αυτές και άλλες με περισσότερους από 45 εκατ. χρήστες θα συμπεριληφθούν στην ψηφιακή νομοθεσία, που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα καλούνται να παράσχουν διαφάνεια στις διαφημίσεις τους, επιτρέποντας στους χρήστες να γνωρίζουν πως βλέπουν μια διαφήμιση και τους λόγους που απευθύνεται η συγκεκριμένη σε αυτούς. Εάν προκύψει ακατάλληλο περιεχόμενο τρίτων, οι εν λόγω πλατφόρμες, όπως π.χ. οι Facebοok, Amazon και Google, θα πρέπει να το αποσύρουν άμεσα, ειδάλλως διακινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 6% του τζίρου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT