Εναντι 372,2 εκατ. η διάθεση του φάσματος για δίκτυα 5G

Εναντι 372,2 εκατ. η διάθεση του φάσματος για δίκτυα 5G

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερις ώρες περίπου διήρκεσε ο διαγωνισμός κατά τον οποίο η Cosmote, η Vodafone και η Wind υπέβαλαν, χθες, σε έξι γύρους προσφορές για την απόκτηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHZ, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz. Μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το Δημόσιο πρόκειται να εισπράξει 372.261.153 ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την τιμή εκκίνησης. 

Η Cosmote πρόκειται να καταβάλει τίμημα ύψους 123 εκατ. ευρώ, με τη Vodafone και τη Wind να πληρώνουν 130,1 εκατ. ευρώ και 119 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, για την απόκτηση τμημάτων στις τέσσερις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων. Η Cosmote, όπως έκανε γνωστό χθες, πρόκειται να καταβάλει τοις μετρητοίς τις επόμενες ημέρες το τίμημα των 123 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι επιπλέον των επενδύσεων 2 δισ. ευρώ τις οποίες υλοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ την τρέχουσα τετραετία για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, σταθερής και κινητής.

Η Cosmote «αποτελεί τον μόνο πάροχο που έχει εξασφαλίσει πάνω από 100 MHz εθνικής εμβέλειας στη ζώνη των 3,4-3,8 GHz» (σ.σ.: που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του δικτύου 5G), όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Για τη Vodafone τα 130 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει για το φάσμα είναι επιπλέον του νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο.

«Εχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Ελληνες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας κ. Χάρης Μπρουμίδης.

H Wind, που θα καταβάλει 119 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο την υλοποίηση δικτύου 5G. «Ενα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Ελληνες μηχανικούς, οι οποίοι ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής. 

Η εταιρεία σχεδιάζει κατά την πρώτη τριετία της δεκαπενταετούς παραχώρησης (με δικαίωμα πενταετούς παράτασης) να καλύψει το 60% του πληθυσμού, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G από τις αρχές του 2021. Ανάλογα πρόκειται να πράξουν και οι υπόλοιποι πάροχοι. Ως προς το ποσοστό κάλυψης, ο ΟΤΕ έχει θέση ψηλά τον πήχυ στο 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, μέγεθος που θα αγγίξει, μέσα σε έξι χρόνια, το 94% σε όλη την Ελλάδα.

«Το στοίχημα δεν είναι ποτέ η δημοπρασία. Το ζητούμενο είναι η γρήγορη ανάπτυξη ενός ποιοτικού 5G δικτύου που θα καλύπτει το δύσκολο ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις. Τόσο τα αστικά κέντρα όσο τις ορεινές περιοχές και τα νησιά» ανέφερε, χθες βράδυ, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κώστας Μασσέλος, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Οπως πρόσθεσε, μέσα σε μία τριετία, στόχος είναι στα 700 MHz να εξασφαλίζεται ταχύτητα 100 Mbps για την κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της χώρας, όπως και για το 60% των εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων. Σε έξι χρόνια επιδιώκεται να καλυφθεί το 90% τόσο των περιοχών με μεγάλο πληθυσμό όσο και των οδικών δικτύων. Για τον σκοπό αυτό στο προσκήνιο αναμένεται να έρθουν ζητήματα αδειοδοτήσεων των αναγκαίων υποδομών 5G, αλλά και διέλευσης των δικτύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT