Κατά 1,8 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι έγιναν οι 500 κροίσοι του πλανήτη

Κατά 1,8 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι έγιναν οι 500 κροίσοι του πλανήτη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τη λαίλαπα της πανδημίας, η οποία σάρωσε ανθρώπινες ζωές, εισοδήματα και θέσεις εργασίας, εκτινάσσοντας την ανεργία και αυξάνοντας τις πτωχεύσεις εταιρειών, ορισμένοι άνθρωποι έμειναν στο απυρόβλητο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συνέχισε ο πλούτος τους να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οπως χαρακτηριστικά παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το περίφημο 0,001% του πληθυσμού του πλανήτη είχε μία πάρα πολύ κερδοφόρο χρονιά το 2020, η οποία του απέδωσε πακτωλό χρημάτων. Οι πλουσιότεροι 500 άνθρωποι της Γης, ως εκ τούτου, ενίσχυσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 1,8 τρισ. δολάρια, και τώρα, σύμφωνα με τον σχετικό Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg κατέχουν πλούτο 7,6 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για άνοδο κατά 31%, η οποία, όπως παρατηρεί το πρακτορείο, είναι η μεγαλύτερη ετήσια στα οκτώ χρόνια της ιστορίας του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως ο εν λόγω πλούτος από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταβυθίστηκαν, έχει σημειώσει αύξηση της τάξεως των 3 τρισ. δολαρίων.

Το ενδιαφέρον στην κατάταξη έγκειται στο ότι ακόμα και ανάμεσα στις τάξεις των ζάπλουτων υπάρχει… ανισότητα. Πέντε άνθρωποι μόνον διαθέτουν περιουσίες αθροιστικά μεγαλύτερες από 100 δισ. δολάρια και άλλοι 20 έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια. Στην κορυφή της λίστας ο Τζεφ Μπέζος της Amazon περιφρουρεί την πρωτιά του, δεύτερος έρχεται ο Ελον Μασκ, δημιουργός και επικεφαλής της Τesla, ενώ η αύξηση της περιουσίας αμφοτέρων ίσως και να συντελέστηκε πιο γρήγορα από ποτέ στην Ιστορία. Σε διάστημα 12 μηνών απεκόμισαν 217 δισ. δολάρια, ποσόν επαρκές να καλύψει τη χορήγηση επιδόματος 2.000 δολαρίων λόγω πανδημίας σε πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς και Αμερικανίδες. Κερδισμένοι  εμφανίζονται και πρώην άγνωστοι, όπως ο νυν δισεκατομμυριούχος Στέφαν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, που παρασκευάζει εμβόλια. Στην ίδια χορεία πλέον συγκαταλέγονται και οι Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρεσί, οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί επιστήμονες, σύζυγοι και συνιδρυτές της BioNTech, που παρασκευάζει εμβόλια και αυτή μαζί με την Pfizer. Δηλώνουν ότι προτεραιότητά τους είναι η επιστήμη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT