Σε κρίση διαρκείας έχει περιέλθει η MLS

Σε κρίση διαρκείας έχει περιέλθει η MLS

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Σε περιδίνηση διαρκείας έχει περιέλθει η MLS, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο κλάδος της πληροφορικής και της τεχνολογίας εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με έργα της τάξεως των 6 δισ. ευρώ να αναμένεται να προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα. 

Ωστόσο, η εταιρεία με ιδρυτή τον Γιάννη Καματάκη φαίνεται ότι αδυνατεί να ορθοποδήσει, ενώ βρίσκεται ενώπιον ακόμη ενός δύσκολου ορόσημου, που αφορά την αποπληρωμή, μέσα στον Ιανουάριο, των τοκομεριδίων δύο ομολόγων της. Πρόκειται για το ΜΛΣ01 αξίας 4 εκατ. ευρώ και για το ΜΛΣ03 ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, των οποίων τη μετάθεση αποπληρωμής, κατά τρεις μήνες, είχε ζητήσει η εταιρεία τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες καταβολές.

Η εταιρεία δεν κατάφερε ποτέ να εξασφαλίσει την έγκριση των ομολογιούχων, ελλείψει της απαιτούμενης απαρτίας, για την τροποποίηση του χρόνου καταβολής των κουπονιών ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03, ενώ η τρίμηνη μετάθεση πληρωμής, που είχε ζητήσει, εκπνέει στις 12 και 26 Ιανουαρίου, αντίστοιχα. Ούτε αυτή τη φορά, την ερχόμενη Τρίτη, η MLS αναμένεται να εξοφλήσει το τοκομερίδιο του ΜΛΣ01, με το αρχικό σχέδιο διαχείρισης ρευστότητας της εταιρείας να περιλαμβάνει, αφότου θα εξασφάλιζε τις τρίμηνες αναβολές, την πληρωμή ανά εξάμηνο των ομολόγων της.

Εξίσου, για την έκδοση ΜΛΣ02 ύψους 6 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει ζητήσει την τρίμηνη μετάθεση της πληρωμής του τοκομεριδίου, του οποίου η ημερομηνία παρήλθε στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, κατά τις αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων που είχαν συγκληθεί, δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις για την καταγγελία ή την τροποποίηση των ομολογιακών προγραμμάτων, επειδή δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη απαρτία των 2/3 των παρόντων.

Το αφήγημα της MLS, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, περιλαμβάνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με στόχο την αξιοποίηση της καινοτομίας που έχει αναπτύξει η εταιρεία και αφορά το σύστημα της φωνητικής αναγνώρισης εντολών. Το εν λόγω σχέδιο είχε περιγράψει ακροθιγώς, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη γενική συνέλευση ομολογιούχων, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάρκισσος Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον μία τράπεζα στηρίζει την MLS, ενώ, έως τον Ιανουάριο, θα υπάρχει μια σημαντική συμφωνία που θα παράσχει ρευστότητα στην εταιρεία». Ωστόσο, οι προοπτικές αυτές αναδιάρθρωσης της MLS, μέσω εισόδου λευκού ιππότη, φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την αποχώρηση του κ. Γεωργιάδη στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου –αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Βάκαρο– που είχε αναλάβει καθήκοντα στις 2 Ιουνίου 2020 «με στόχο τον μετασχηματισμό της εταιρείας και την περαιτέρω ανάπτυξή της».

Στις βασικές εκκρεμότητες της εταιρείας ανήκουν η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του 2019 και η δημοσιοποίηση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου του 2020 που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί το αργότερο πριν εκπνεύσει το 2020. Σήμερα, η MLS διαθέτει ισχνή παρουσία στο εγχώριο λιανεμπόριο, ενώ η διάθεση των προϊόντων της πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεφωνικό κέντρο της για την εξυπηρέτηση πελατών λειτουργεί μόνο από τις 09.00 έως τις 13.00 «λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT