Πώληση ακινήτου έναντι 11,4 εκατ. από τη REDS

Πώληση ακινήτου έναντι 11,4 εκατ. από τη REDS

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Στην πώληση ενός από τα σημαντικότερα ακίνητα που διέθετε στη Ρουμανία προχωράει η REDS, έπειτα από χθεσινή απόφαση των μετόχων στην επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση. Ο λόγος για οικόπεδο επιφάνειας 7,9 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στη θυγατρική εταιρεία Profit Construct SRL. Το τίμημα πώλησης του εν λόγω ακινήτου ανέρχεται σε 11,4 εκατ. ευρώ και είναι αρκετά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν κι έκαναν λόγο για αξία της τάξεως των 6,4-6,88 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της REDS Γιάννης Μωραΐτης, «η πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου εξυπηρετεί την ανάγκη ισχυροποίησης της κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία». Επίσης, όπως είπε, με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση του οικοπέδου στο Βουκουρέστι θα χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις της εταιρείας, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του Cambas Park. Πάντως, η απόφαση για την πώληση του ακινήτου δεν ήταν ομόφωνη. Αντιθέτως, υπήρξε αντίρρηση από τον μέτοχο μειοψηφίας κ. Χρ. Παναγιωτόπουλο, κάτοχο του 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της REDS. Σε εξώδικη επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τις αντιδράσεις του για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, θεωρώντας ότι δεν έλαβε χώρα νόμιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για τη λήψη της σχετικής απόφασης (κάτι, πάντως, που απορρίπτει η διοίκηση ως μη αληθές). 

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020, είχε γίνει αποδέκτης πρότασης πώλησης του ίδιου ακινήτου αντί ποσού 20 εκατ. ευρώ. Οταν όμως μετέφερε την πρόταση αυτή στη διοίκηση της REDS, η απάντηση για το ενδεχόμενο πώλησης ήταν αρνητική. Επίσης, όταν έγινε τελικά γνωστή η απόφαση για την πώληση του ακινήτου, τον Νοέμβριο του 2020, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσει το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποια καλύτερη προσφορά. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το χρονικό περιθώριο που του δόθηκε ήταν της τάξεως των 10 ημερών, το οποίο θεωρήθηκε ελάχιστο δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν στα ταξίδια λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο είχε αποκτηθεί από τη REDS το 2007. Βρίσκεται στην περιοχή Splaiul Unirii στο κέντρο του Βουκουρεστίου και αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε την ανέγερση συγκροτήματος γραφείων και κατοικιών, με την επένδυση να εκτιμάται ότι θα ανερχόταν σε 80 εκατ. ευρώ. Το 2010 η έκταση έλαβε και τις απαιτούμενες χρήσεις γης για την ανέγερση κτιρίων συνολικής επιφάνειας 32.000 τ.μ. Ωστόσο, με δεδομένο και τον όγκο των κεφαλαίων που θα απαιτούνταν, αλλά και τη χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, η σχετική επένδυση είχε «παγώσει». Ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι η εταιρεία Vastint Romania, θυγατρική του ομώνυμου ομίλου, ο οποίος εντάσσεται στον ελβετικό όμιλο Interogo Holding. Ο τελευταίος πραγματοποιεί επενδύσεις για λογαριασμό του ιδρύματος του σουηδικού ομίλου ΙΚΕΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT