Πράσινο φως για «Γέφυρα» και «Ηρακλή» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Πράσινο φως για «Γέφυρα» και «Ηρακλή» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Το «πράσινο φως» για την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2» έλαβε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Κριτήριο για τη χορήγηση της επιδότησης θα αποτελέσει αφενός το κατά πόσο η επιχείρηση έχει πληγεί λόγω Covid μέσω της πτώσης του τζίρου της, αλλά το ύψος της στήριξης που έχει ήδη λάβει μέχρι σήμερα μέσω άλλων μέτρων διευκόλυνσης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. 

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, τα χαρακτηριστικά της οποίας θα «πατούν» στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει συμπληρωματικό πρόγραμμα για την επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων, που θα καλύψει τις επιχειρήσεις για τρεις μήνες και συγκεκριμένα τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Στις χθεσινές συναντήσεις με τους θεσμούς συζητήθηκε ο «Ηρακλής 2» στο πλαίσιο της απόφασης που έχει λάβει η κυβέρνηση για επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων για άλλους 18 μήνες. Ο «Ηρακλής 1» λήγει στις 10 Απριλίου και με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα επεκταθεί για άλλους 18 μήνες, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να εντάξουν νέες τιτλοποιήσεις. Το πρόγραμμα θα καλύψει σύμφωνα με πληροφορίες τιτλοποιήσεις αξίας 30 δισ. ευρώ παρέχοντας κρατικές εγγυήσεις ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ περίπου και θα συνοδευθεί με την αλλαγή του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα αποφύγει το σκόπελο της ενεργοποίησης της ρήτρας περί αναβαλλόμενης φορολογίας στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1» μέσω της πρακτικής του hive down, δηλαδή της απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας και της μεταφοράς της ζημιάς που προκύπτει από τις τιτλοποιήσεις στην εταιρεία holding που δημιουργείται. Με τον τρόπο αυτό η Eurobank, η Alpha Bank και πρόσφατα η τράπεζα Πειραιώς, υλοποίησαν ή πρόκειται να υλοποιήσουν εντός του α΄ τριμήνου του έτους τιτλοποιήσεις αξίας 7,5 δισ. ευρώ, 10,8 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ αντίστοιχα, μεταφέροντας τη ζημιά στις holding εταιρείες. Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που δεν έχει αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, δρομολογώντας την τιτλοποίηση ύψους 6,5 δισ. ευρώ περίπου στο πλαίσιο του «Ηρακλή» χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο μοντέλο του hive down.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται εφάπαξ και δεν μπορεί να επαναληφθεί και για αυτό η κυβέρνηση αναζητά τρόπους έτσι ώστε οι τράπεζες να εντάξουν νέες τιτλοποιήσεις ενόψει του «Ηρακλή 2», χωρίς να ενεργοποιηθεί η ρήτρα περί αναβαλλόμενης φορολογίας που θα σήμαινε την αύξηση του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.  

Πηγή: moneyreview.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT