Προσπάθεια να μπλοκαριστεί η γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ»

Προσπάθεια να μπλοκαριστεί η γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα κριθεί τελικά το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ», στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να αποφασίσουν για την αλλαγή της διοίκησης, που έχει προτείνει το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest. Χθες έγινε γνωστό ότι η Invesco Finance, μέτοχος του 5% της «Ελλάκτωρ», έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η εταιρεία των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου ζητάει την αναβολή της διεξαγωγής της συνέλευσης, με τη σχετική συζήτηση να είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.

Πηγές που πρόσκεινται στην Invesco σημείωναν χθες ότι η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει αναφορικά με το αν προκύπτουν θέματα ανταγωνισμού από το γεγονός ότι η Reggeborgh Invest έχει προτείνει την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην «Ελλάκτωρ», όντας παράλληλα ο σημαντικότερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 30,2%. Κατά την άποψή τους, εφόσον υπάρξει αλλαγή διοίκησης στην «Ελλάκτωρ» και εδραίωση του ρόλου του ολλανδικού fund στην εισηγμένη, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος προσφυγών από ανταγωνιστές εναντίον της συμμετοχής της σε μεγάλους διαγωνισμούς, αρχής γενομένης από εκείνον που αφορά την ανάληψη της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού. Εφόσον όμως υπάρξει εκ των προτέρων γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε ο κίνδυνος τέτοιας φύσεως προσφυγών θα απομακρυνθεί. Σημειωτέον ότι εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα οριζόντιας κοινής ιδιοκτησίας θα μπορούσε να επιβάλει π.χ. περιορισμούς στη συμμετοχή είτε της «Ελλάκτωρ» είτε της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε διαγωνισμούς.

Ουσιαστικά, δηλαδή, στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα προτού η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει το αν προκύπτει ζήτημα συγκέντρωσης ή όχι από την ταυτόχρονη παρουσία της Reggeborgh Invest στις δύο εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα συνολικά στον κατασκευαστικό κλάδο, με στελέχη της να σημειώνουν ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην «Ελλάκτωρ» αποτέλεσαν έναν ακόμα λόγο ώστε αυτή η κινητοποίηση της Αρχής να επισπευσθεί χρονικά. Οπως αναφέρουν, η διενέργεια έρευνας στις κατασκευαστικές εταιρείες ήταν κάτι που προγραμματιζόταν από καιρό να γίνει κάποια στιγμή, λόγω της συγκέντρωσης του κλάδου και της σημασίας του, ειδικά τα επόμενα χρόνια, με τις δημόσιες επενδύσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υποδομές. Με αφορμή τις εν λόγω εξελίξεις, εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας σημείωναν χθες στην «Κ» ότι «θα ήταν ένα κακόγουστο ανέκδοτο, αν δεν αφορούσε το μέλλον μιας μεγάλης εταιρείας. Πρέπει να τελειώσει αυτό σήμερα». Παράλληλα επισημαίνουν ότι ουσιαστικά ο μέτοχος που στηρίζει τη σημερινή διοίκηση καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον μιας πράξης της εν λόγω διοίκησης, η οποία ήταν η σύγκλιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Reggeborgh για την ενέργεια της Invesco, «αυτή η κίνηση είναι δημόσια δήλωση αποδοχής της ήττας τους, χωρίς να υπολογίζουν τι πρόσθετα προβλήματα δημιουργούν στην εταιρεία». Κατά τους ίδιους, η ενέργεια αυτή θα πέσει στο κενό και η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί. Αιτία της αισιοδοξίας της Reggeborgh Invest είναι ότι οι επικλήσεις της Invesco είναι γενικού χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνουν καν παραδεκτά τα μέτρα, ώστε να γίνει επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα απορριφθούν ως μη παραδεκτά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ολλανδικού fund, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού φέρεται να μην προχωράει σε επίσημη έρευνα για την υπόθεση (είχε γίνει καταγγελία από μέτοχο της «Ελλάκτωρ»), βάζοντάς τη στο αρχείο. Σε περίπτωση που όντως το δικαστήριο απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα και η γενική συνέλευση προχωρήσει κανονικά, τότε η Invesco θα συμμετάσχει σε αυτή με το σημερινό ποσοστό της, ήτοι 5%.

Χθες ήταν προγραμματισμένο, βάσει συμφωνίας με την Pemanoaro, να μεταβιβαστεί ποσοστό 12% από το 20% των μετοχών της εταιρείας. Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές που πρόσκεινται στην Invesco, τελικά αυτό δεν συνέβη, καθώς δεν θα υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των χρονικών ορίων, ώστε να αλλάξει το μετοχολόγιο, ενόψει της σημερινής συνέλευσης. Σημειώνουν ότι πρόκειται για κάτι τυπικό και παραπέμπουν στη χθεσινή ανακοίνωση της «Ελλάκτωρ», βάσει της οποίας τόσο η Invesco όσο και η Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση θα εκπροσωπηθούν από κοινού από τον κ. Ιωάννη Κατσούδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT