Πληρώνονται μέσα στις επόμενες ώρες και οι τελευταίοι που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έως τις 8 Φεβρουαρίου υποβάλλουν αιτήσεις οι νεοσύστατες εταιρείες αλλά και οι επαγγελματίες στους οποίους έχει ήδη δοθεί η «δεύτερη ευκαιρία» (σ.σ εταιρίες που συμπλήρωσαν τα έσοδά τους αλλά δεν έκαναν την σχετική αίτηση). Προς τα μέσα Φεβρουαρίου, πληρώνονται και αυτοί οι επαγγελματίες και κάπου εκεί τελειώνει ο κύκλος της 5ης επιστρεπτέας.
Για να ανοίξει τον Μάρτιο ο κύκλος της έκτης. Θα έχει μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με την 5η αλλά το ποσό θα είναι απολύτως υπολογίσιμο: πάνω από 700-800 εκατ. ευρώ. Η 6η πλατφόρμα θα έχει και ειδική πρόνοια για τις επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές επί μακρόν, κάτι σαν ρήτρα παρατεταμένου lockdown προκειμένου να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα εταιρείες εστίασης, γυμναστήρια και άλλες εταιρείες που αναδεικνύουν σε αυτή τη φάση στα μεγαλύτερα «θύματα» των περιοριστικών μέτρων. Η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή θα καλύψει τις απώλειες εσόδων για το α’ δίμηνο του έτους ενώ αν συνεχιστεί η πανδημία και την άνοιξη, είναι πιθανό να δούμε και 7ο επεισόδιο. Ασφαλείς προβλέψεις από τώρα δεν μπορούν να γίνουν καθώς ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσα στην άνοιξη, η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και όσον αφορά στο κατά πόσο θα είναι μη επιστρεπτέο (και για ποιους) το ποσό που δόθηκε στο πλαίσιο των τριών πρώτων φάσεων χρηματοδότησης. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ενίσχυσης των επιχειρήσεων, είναι δεδομένο ότι ένα τμήμα δεν θα επιστραφεί. Από την άλλη, είναι επίσης δεδομένο ότι δεν θα πρόκειται για οριζόντιο μέτρο αλλά για απολύτως στοχευμένο προκειμένου να βοηθηθούν από το 2022 και μετά όσοι θα έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης (σ.σ η μετατροπή των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο για τους επαγγελματίες καθώς ουσιαστικά το μόνο που διασφαλίζουν όσοι θα καταστούν δικαιούχοι είναι ότι θα πληρώνουν τη μισή δόση από το 2022 και μετά. Μέχρι τότε υπάρχει περίοδος χάριτος).
Αυτά ανήκουν στο προσεχές μέλλον. Για τις επόμενες ημέρες, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο κατηγορίες επαγγελματιών:
1. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1ηΝοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο), είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.
Ειδικά για τις παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα “myBusinessSupport”, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου που έληξε 2 Φεβρουαρίου 2021, άνοιξε και πάλι από χθες για την αποδοχή από μέρους των ανωτέρω επιχειρήσεων των ποσών ενίσχυσης, με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Φεβρουαρίου 2021.
Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Εάν με βάση τη Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060/2021 – ΦΕΚ 89/Β/16-1-2021 απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
2. Δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση.Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης στο moneyreview.gr:
Πώς θα γίνει η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ