Μπάιντεν και Ντράγκι έφεραν άνοδο στους δείκτες

Μπάιντεν και Ντράγκι έφεραν άνοδο στους δείκτες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Επέστρεψε χθες η ευφορία στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους δείκτες να σημειώνουν ρεκόρ και τις τιμές του πετρελαίου να επιστρέφουν για πρώτη φορά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Καθοριστικοί παράγοντες είναι οι πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου του 1,9 δισ. σχετικά με την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη που φαίνεται να συγκεντρώνει ο Μάριο Ντράγκι από τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας. 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο ενώ αντέκρουσε την επιχειρηματολογία ότι το νέο πακέτο θα οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού. Η κ. Γέλεν τόνισε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες είναι να μη βοηθήσουν αρκετά τις μικρές επιχειρήσεις και τους ανέργους.

Ετσι, αργά το βράδυ ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,37% ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε κέρδη 0,6%. Η συζήτηση περί ενδεχόμενης εκτίναξης του πληθωρισμού οδήγησε, πάντως, σε άνοδο 0,03 εκατοστιαίες μονάδες τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που έφτασαν το 1,20%.

Στην Ευρώπη ενέπνευσαν αισιοδοξία οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς το Κίνημα των 5 Αστέρων και η ευρωσκεπτικιστική Λέγκα έδωσαν τη στήριξή τους στη δημιουργία κυβέρνησης υπό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ετσι ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς δείκτες κλείνοντας με κέρδη 1,48%. Είχε προηγηθεί συνολική άνοδός του 7% την περασμένη εβδομάδα. Με μικρά κέρδη 0,53% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης.

Ενδειξη προσδοκιών της αγοράς για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί, εξάλλου, η άνοδος που σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, επιστρέφοντας στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Αργά το βράδυ, το αργό Δυτικού Τέξας σημείωνε άνοδο 1,74% στα 57,84 δολάρια το βαρέλι και το Brent άνοδο 1,8% στα 60,41 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT