Ενα δραματικό παρασκήνιο, που θα μπορούσε να αποτελεί δημιούργημα ενός ευφάνταστου σεναριογράφου, αποκαλύπτουν τα παραρτήματα της ενδιάμεσης έκθεσης ελέγχου της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών PriceWaterhouseCoopers (PwC) που είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν εκπνεύσει η περασμένη χρονιά.
Οι 4.500 σελίδες των τριών παραρτημάτων, στα οποία είχε πρόσβαση η «Κ» –των οποίων το συνολικό περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα– περιλαμβάνουν πλούσιο αποδεικτικό υλικό. Ηλεκτρονική δηλαδή αλληλογραφία, συνομιλίες μέσω της εφαρμογής WhatsApp (παραδόθηκαν από τους εμπλεκόμενους αυτοβούλως στους ελεγκτές της Alvarez&Marshal που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη δικανική εγκληματολογική αξιολόγηση στην εταιρεία), συμβάσεις, πάσης φύσεως συναλλαγές και τιμολόγια αγορών από χιλιάδες φιάλες κρασί, που κατέληγαν στις κατοικίες των επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι είδη για πάρτι.
Από τις πάμπολλες σελίδες υλικού, φέρεται να προκύπτει ένας μηχανισμός παραποίησης των μεγεθών της Folli Follie και των θυγατρικών της εταιρειών στην Ασία, με πρωταγωνιστές στελέχη της, κυρίως αυτά που προΐσταντο στον υπο-όμιλο της Ασίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ για ένα από τα οποία έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Παραποιήσεις
Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, οι επικεφαλής της Folli Follie παραποιούσαν συστηματικά τα μεγέθη και διαμόρφωναν την κερδοφορία των θυγατρικών στα επίπεδα που επιθυμούσαν, όπως απεικονίζεται σε όσα αναφέρει σε email για τη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ, με ημερομηνία 20 Μαΐου 2013, προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο εκεί Ελληνας συνεργάτης του: «Για να πετύχουμε μία σχετική αύξηση της τάξεως του 5% στον τζίρο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, θα χρειαστούν περί τα 100 εκατ. παραπανίσιες πωλήσεις. Οι πωλήσεις αυτές θα δημιουργήσουν περί τα 49 εκατ. σε κέρδη που είναι ένα λογικό νούμερο, σε σχέση με πέρυσι και κρατώντας το μεικτό (σ.σ.: περιθώριο) στα 54,9% έναντι 55,5% πέρυσι. Στο παραπάνω σενάριο κερδών συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που πιθανόν να δώσουμε σαν “support” στην Ιαπωνία (η οποία παρά μία πρόοδο της τάξεως του 6%, σε επίπεδα τζίρου βρίσκεται στα ίδια επίπεδα ζημιών με πέρυσι). […] Κάπως έτσι έχει η κατάσταση οπότε και πρέπει να σκεφτούμε τι και πώς να κάνουμε σε αυτό το τρίμηνο, ώστε να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε και να κάνω το “clean – up” (με βάσει τις υπεραξίες από Dufry) από το β΄τρίμηνο. Σε παρακαλώ, κάνε τους υπολογισμούς και τις σκέψεις σου και μου δίνεις σχετικές οδηγίες», καταλήγει.
Σε άλλη ηλεκτρονική αλληλογραφία, του 2009, ανάμεσα στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και σε ασιατικής καταγωγής στέλεχος στο Χονγκ Κονγκ, o πρώτος αναφέρει: «Εκτιμούμε τις προσπάθειές σου και την αφοσίωσή σου και επ’ ουδενί δεν ήθελα να πω ότι είναι εύκολο να παίξεις με τους αριθμούς. Απλώς, προσπαθώ να βρω όλες τις πιθανές λύσεις για να φανεί εύλογο». Και το στέλεχος απαντά: «Το παιχνίδι με τους αριθμούς φαίνεται εύκολο, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι χρειάζεται να περάσουμε μέσα από πολλά μέρη, τους εξωτερικούς ελεγκτές μας, την επιτροπή ελέγχου του Χρηματιστηρίου. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα συνημμένα αρχεία είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. […] όταν τα παραπάνω αλλοιωθούν, το καθαρό κέρδος αυτόματα θα αυξηθεί. Επομένως, θα κάνω πρόβλεψη 100% για τον φόρο επί των επιχειρηματικών κερδών, ώστε το καθαρό κέρδος να είναι αυτό που πρότεινες».
Πανομοιότυπες συνομιλίες εντοπίζονται και σε email με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2012, όπου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρει προς το στέλεχος, για το οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, πως «πρέπει να φτάσουμε τον τζίρο +10-15%. Και τα κέρδη για να μην κάνουμε υπερβολές να τα φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα». Σε ένα ακόμη μήνυμά του (Νοέμβριος 2012), ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρει: «Ο τζίρος πρέπει να φτάσει στα 435 εκατ. και τα κέρδη από 92 στα 110 εκατ. ευρώ. Συνεννοήσου με τον πατέρα μου γιατί έλεγε μήπως κάνουμε ένα πιστωτικό σημείωμα στην Links γύρω στα 5 εκατ. λίρες, άρα θα μειωθούν στο Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα».
Αλλοίωση μεγεθών προκύπτει και από ένα ακόμη mail του καταζητούμενου στελέχους προς τον Δ. Κουτσιολούτσο, στον οποίο αναφέρει: Σύμφωνα με ένα από τα πάρα πολλά θέματα που εγείρει ο ορκωτός κατά της Folli Follie Χονγκ Κονγκ, εμφανίζουμε απόθεμα ανασφάλιστο. Το απόθεμα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο και ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται σε αποθήκες προμηθευτών μας και είναι περίπου 100 εκατ. δολάρια δημιουργεί έντονες υποψίες στον ορκωτό. […] ο κίνδυνος να μας ξεσκεπάσουν είναι τεράστιος […] ο ορκωτός θέλει πλέον να επισκεφθεί τους “τρίτους” για να δει το απόθεμα με τα μάτια του!!!».
Ελικόπτερα και παραγγελίες κρασιού με έξοδα της εταιρείας
Το παράρτημα που αφορά την καταγραφή των κινήσεων δοσοληπτικών λογαριασμών του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της συνδεμένης με τη Folli Follie Landocean, συναλλαγές, τιμολόγια και αγορές προσωπικών αντικειμένων μέσω εταιρικών πόρων, καταλαμβάνει 726 σελίδες. Ξεχωρίζουν οι προσωπικές αγορές. Οι ελεγκτές εντόπισαν έγγραφα, όπως προϋπολογισμούς, προσφορές, παραγγελίες και λογαριασμούς τεχνικής εταιρείας που ανακαίνισε τις κατοικίες της οικογένειας σε Κηφισιά, Εκάλη και Σπέτσες και έχουν ως άτομα επικοινωνίας (από την πλευρά Κουτσολιούτσου) υπαλλήλους του τμήματος προμηθειών της Folli. Η έκθεση ελέγχου της PwC είχε αποκαλύψει πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος το 2008 είχε αποκτήσει 48 ηλεκτροκίνητα οχήματα του γκολφ με εταιρικούς πόρους. Ωστόσο, παρέμενε άγνωστο πώς ο ίδιος θα αξιοποιούσε τον εξοπλισμό αυτό. Στο ερώτημα αυτό απαντά το παράρτημα της έκθεσης, όπου επισημαίνεται ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος σχεδίαζε να διοχετεύσει στην αγορά τα golf trikes μέσω καταστήματος με ηλεκτρονικά προϊόντα που διατηρούσε η εταιρεία για κάποια χρονική περίοδο στο αεροδρόμιο. Βέβαια, κάποια από τα οχήματα αυτά είχαν εντοπιστεί στις Σπέτσες.
Και μπορεί, όπως προκύπτει από επισυναπτόμενα παραστατικά, τα έξοδα, της τάξεως των 50.000 ευρώ, του πάρτι που είχε διοργανώσει το 2014 η οικογένεια, να επιμερίστηκαν μεταξύ της εταιρείας και της Καίτης Κουτσολιούτσου, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δαπάνες για την αντικατάσταση φίλτρων νερού και λαμπτήρων. Αυτές, όπως και το κόστος του δεξαμενισμού της θαλαμηγού «Phalarope», καλύπτονταν από εταιρικούς πόρους, με τη σχετική λίστα να είναι μακρά. Η εταιρεία δηλαδή έχει επιβαρυνθεί με το κόστος, ύψους 395.000 ευρώ, για την απόκτηση επτά πολυτελών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων μια Jaguar κι ένα Range Rover που βρίσκονταν στις Σπέτσες. Επίσης, τα έξοδα της Bentley του Δ. Κουτσολιούτσου καλύπτονταν από τη Folli Follie, εν προκειμένω μέσω της συνδεδεμένης Landocean, πρακτική που υιοθετούνταν και για τις δαπάνες των εναέριων μέσων μετακίνησης των Κουτσολιούτσων.
Η οικογένεια είχε στην κατοχή της ένα ελικόπτερο Eurocopter EC 130B4 που είχε αξία κτήσης 1,6 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε προς 1,42 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Αυτό αντικαταστάθηκε με ένα Eurocopter EC 130 T2, συνολικής αξίας 3,14 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη σχετική παραγγελία στο όνομα της θυγατρικής της Folli Folli Κύπρου, Warlaby Limited. Πωλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, εννέα μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από το fund Quintessential Capital Management (QCM) προς 1,42 εκατ. ευρώ. Τα σταθερά έξοδα των ελικοπτέρων ανέρχονταν, σε μηνιαία βάση, σε 12.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης τοποθετούνταν σε 200.000 ευρώ. Κάθε χρόνο, δηλαδή, η εταιρεία πλήρωνε περίπου 344.000 για το ελικόπτερο που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, κυρίως για προσωπικούς σκοπούς, για τη μετάβαση από και προς τις Σπέτσες, όπως προκύπτει από τα σχέδια πτήσης στα οποία είχε πρόσβαση η «Κ».
Η χρήση εταιρικών πόρων επεκτεινόταν και στις εισαγωγές οίνου από τη Νέα Ζηλανδία, καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα τιμολόγια, με ημερομηνίες 2011, 2012 και 2015 και συνολική αξία 150.000 ευρώ. «Δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα τιμολόγια που αφορούν την εισαγωγή κρασιού, αλλά εκτιμάται πως, σε περίπτωση που γίνονταν εισαγωγές οίνου κάθε χρόνο, το ετήσιο κόστος για την εταιρεία υπήρξε περίπου 50.000 ευρώ», αναφέρεται στο παράρτημα της έκθεσης ελέγχου.
Με τα δεδομένα αυτά, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι άτομα, όπως οδηγός με μεικτές αποδοχές 1.520 ευρώ, που απασχολούνταν στις κατοικίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου ή ως βοηθητικό προσωπικό στη θαλαμηγό, μισθοδοτούνταν από την εταιρεία.
«Πώς είσαι αδελφέ; Βλέπω τις μετοχές μου της Folli Follie και κλαίω»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος αντίδρασης των στελεχών της εταιρείας, όταν ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 η δικανική έρευνα της Alvarez&Marshal στη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ. Αμεσα μεθοδεύεται η απομάκρυνση του οικονομικού διευθυντή του υπο-ομίλου της Ασίας, με έδρα το Χονγκ Κονγκ Γ. Μπεγιέτη από την εταιρεία, αλλά αναζητείται η κατάλληλη και κυρίως αποδεκτή από τον ίδιο νομική μέθοδος.
«Εάν η εταιρεία λύσει τη συνεργασία με τον Γ. Μπ., ενόσω εκκρεμεί το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας στην εταιρεία, θα μπορούσε ο ίδιος να καταγγείλει εξαναγκασμό σε παραίτηση. Παρότι θα μπορούσε να κινηθεί ανάλογα ως αποτέλεσμα της θέσης του σε “άδεια απουσίας” (σ.σ.: όπως προκρίνεται), η πιθανότητα είναι σχετικά μικρή υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξακολουθεί να καταβάλει τον μηνιαίο μισθό του και τα έξοδα διαμονής», σημειώνεται σε email, στις 12 Ιουνίου 2018, από δικηγορικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, που εμφανίζεται να εκπροσωπεί τον Μπεγιέτη, προς (μεταξύ άλλων) τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και τον επικεφαλής της Sovereign Capital και σύμβουλο της οικογένειας Hal Hirsch.
Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρει, όπως προκύπτει από email του προς υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως συμβουλευτικών εταιρειών, ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία (σ.σ.: με υποψήφιους επενδυτές) το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ηρεμήσει το σύστημα και να υπάρχει χρόνος για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις». Σε άλλο mail (18ης Σεπτεμβρίου 2018), ο Hirsch αναφέρει, απευθυνόμενος προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, ότι αυτή βρίσκεται σε αδιέξοδο δίχως επιστροφή, ζητώντας την καταβολή συγκεκριμένων ποσών («14 εκατ. που θα πληρωθούν τώρα και επιτόκιο 5% μηνιαίως καταβλητέο για τα υπόλοιπα 22,45 εκατ. ευρώ») ώστε να «αποφευχθεί η καταστροφή και να καταστούν διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις μίας απάτης 17 ετών». Είχε προηγηθεί αλληλογραφία μεταξύ του Hirsch και του Τζώρτζη, σχετικά με το προτεινόμενο από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας (που ο Hirsch θεωρούσε ανέφικτο).
Ο πανικός, πάντως, της περιόδου, που διαδέχθηκε τις αποκαλύψεις του QCM, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευφορία που επικρατούσε τον Αύγουστο του 2014, όπως προκύπτει από συνομιλία μεταξύ του στελέχους στον υπο-όμιλο της Ασίας και φίλου του. «Πώς είσαι αδελφέ; Βλέπω τις μετοχές μου (σ.σ.: της Folli Follie) και κλαίω. Είσαι Ελλάδα; Εγώ πετάχτηκα για λίγες μέρες Νότια Γαλλία». «Λονδινάκι και περνάω ζάχαρη! Μην κλαις για τις μετοχές! Αν έχεις περιθώριο, ψώνισε κι άλλες – θα πάει στα 37+ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου», απαντά το στέλεχος της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ. Σε άλλη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών σημειώνεται: «Πού είσαι;», «Με τον πρόεδρο της Fosun και λοιπούς Κινέζους στο Marriott […] Βραβεύεται ο πρόεδρος της Fosun και με κάλεσε για να εκπροσωπήσω τη FF Group και να χτυπήσω παλαμάκια!» αναφέρει το στέλεχος. Και συμπληρώνει ο συνομιλητής του: «[…] περιμένω πρόσκληση από το αφεντικό. Δεν τον παίρνω να με κουβαλήσει στα γραφεία για εσπρέσο. Εγώ του έκανα το τραπέζι που το πλήρωσα 500 από το υστέρημά μου!».