Συμμαχία Prodea με τον κυπριακό όμιλο Yoda στα τουριστικά ακίνητα

Συμμαχία Prodea με τον κυπριακό όμιλο Yoda στα τουριστικά ακίνητα

Η «προίκα» των 250 εκατ. ευρώ της νέας κοινής εταιρείας και τα σχέδια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Εναν ισχυρό πόλο στην κατηγορία των τουριστικών ακινήτων αναπτύσσει αυτή την περίοδο η Prodea Investments σε συνεργασία με τον κυπριακό όμιλο Yoda Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα. Σε πρώτη φάση, το νέο σχήμα θα «προικιστεί» με ξενοδοχειακά και τουριστικά ακίνητα αξίας της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Prodea. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea, «εκτός από τα δικά μας ακίνητα, στον νέο φορέα θα ενταχθούν και κάποια ακόμα ακίνητα που είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε, κυρίως ξενοδοχεία». Ο κ. Παπαλέκας αποτέλεσε τον ιδρυτή του ομίλου ακινήτων Globalworth, ο οποίος είναι εκ των ηγετικών εταιρειών εκμετάλλευσης κτιρίων γραφείων στη Ρουμανία. Πριν από λίγους μήνες πούλησε το μερίδιό του και αποχώρησε έναντι ποσού που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2020 η Prodea Investments γνωστοποίησε ότι προχωρεί στη μεταβίβαση ποσοστού 41% της Vibrana Holdings στη Yoda Group. Η Vibrana ελέγχει το 100% της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Company Ltd., η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία της Κύπρου. Πρόκειται για το πρώην Hilton της Λευκωσίας, μια εμβληματική μονάδα στην Κύπρο, δυναμικότητας 300 κλινών. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την Prodea (τότε Εθνική Πανγαία) την άνοιξη του 2019, σε συνεργασία με την Invel. Τότε είχε καταβληθεί ποσό της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, το ποσοστό της Prodea στη Vibrana Holdings θα διαμορφωθεί σε 49%, ενώ η Flowpulse Ltd., που ανήκει στην Invel Real Estate, θα ελέγχει ποσοστό 10%, με το υπόλοιπο 41% να ελέγχεται από τη Yoda Group, συμφερόντων του κ. Παπαλέκα.

Η συνέχεια της συνεργασίας των δύο πλευρών προβλέπει την εισφορά κι άλλων ξενοδοχειακών και τουριστικών ακινήτων ή συμμετοχών της Prodea, ενώ η πλευρά του κ. Παπαλέκα πρόκειται να εισφέρει μετρητά. Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, η απόφαση για τη μεταφορά των ξενοδοχειακών ακινήτων της εισηγμένης σε μια τρίτη εταιρεία οφείλεται κυρίως στους περιορισμούς του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ (ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται στις ΑΕΕΑΠ να λειτουργούν οι ίδιες τα ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, γεγονός που δεν είναι πάντα λειτουργικό ή επιθυμητό, ιδίως σε μια αγορά που έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε σχέση π.χ. με ένα κτίριο γραφείων ή ένα εμπορικό κατάστημα. Παράλληλα, μέσω της κίνησης αυτής επιχειρείται να μεγιστοποιηθεί η αξία των τουριστικών ακινήτων της Prodea, καθώς δεν αποκλείεται στο μέλλον η νέα κοινή εταιρεία των δύο πλευρών να ενταχθεί στο χρηματιστήριο, είτε εντός είτε κι εκτός Ελλάδας. Αλλωστε, ο κ. Παπαλέκας έχει σχετική εμπειρία, έχοντας εισαγάγει την εταιρεία που δημιούργησε στη Ρουμανία στην αγορά AIM του Λονδίνου.

H Prodea διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ξενοδοχειακά ακίνητα, όπως το Ergon House στην οδό Μητροπόλεως 23, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με θέμα την εστίαση. Επίσης, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, στα τέλη Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η έναρξη λειτουργίας του Hellenic Vibes Smart Hotel σε ακίνητο της Prodea στην οδό Αγίας Ειρήνης (συμβολή με Ερμού). Η Prodea έχει αποκτήσει επίσης το Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη και ένα ακόμα ξενοδοχείο (πρώην Holiday Inn) στη Λευκωσία. Αμφότερα είναι μισθωμένα στη Zeus International. Επίσης, η Prodea έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Dimand Real Estate το νέο Moxy Hotel στην Πάτρα, ενώ φέτος προβλέπεται να ολοκληρώσει και νέα επένδυση στην Αθήνα. Ο λόγος για το Σαρόγλειο Μέγαρο στην πλατεία Ομόνοιας (Σταδίου 65), το οποίο θα λειτουργήσει ως Moxy Hotel μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την ανακατασκευή του ακινήτου. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT