Ανοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρεί ο χρυσός

Ανοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρεί ο χρυσός

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στη Wall Street και στις ασιατικές αγορές. Την αστάθεια στην αμερικανική αγορά και στις αγορές της Ασίας είχε προκαλέσει προειδοποίηση του προέδρου της κινεζικής εποπτικής αρχής τραπεζών για τις «φούσκες» «στις αγορές άλλων χωρών που κάποια στιγμή θα σκάσουν». Στην Ευρώπη, πάντως, φαίνεται να επικρατεί αισιοδοξία, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει χθες άνοδο 0,6% όπως και τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν με άνοδο.

Εν αναμονή του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει σήμερα ο Ρίσι Σουνάκ, υπουργός Οικονομικών, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,38%. Επίσης με μικρή άνοδο 0,19% έκλεισε και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο CAC 40 του Παρισιού κλείνοντας με κέρδη 1,57% και στον αντίποδα ο FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,68%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έτειναν, άλλωστε, να σταθεροποιηθούν μετά την ταραχώδη περασμένη εβδομάδα, καθώς φαίνεται να λειτουργούν κατευναστικά οι δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, που ουσιαστικά υπόσχονται παρέμβαση της τράπεζας εάν χρειαστεί να ανακοπεί τυχόν ανησυχητική άνοδος των αποδόσεων. Ενδεικτικά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας σημείωσε χθες μόνον οριακή άνοδο μόλις 0,01 εκατοστιαίων μονάδων, στο -0,32%.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων οδήγησε πάντως σε υποχώρηση την τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την προοπτική κέρδους από το κρατικό χρέος. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών και το βράδυ κυμαινόταν στα 1.734,53 δολάρια η ουγγιά.

Καταγράφει, έτσι, συνολική υποχώρηση περίπου 18% από τα επίπεδα του Αυγούστου, όταν το πολύτιμο μέταλλο είχε εκτιναχθεί στα 2.072 δολάρια η ουγγιά. Μιλώντας στους Financial Times, ο Κάρστεν Μενκε, αναλυτής της Julius Baer, ερμήνευσε «την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων ως σημάδι οικονομικής αισιοδοξίας, που έχει παράλληλα ενθαρρύνει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις θέσεις τους στον χρυσό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT