Παρατείνεται η αγωνία για τον τουρισμό

Παρατείνεται η αγωνία για τον τουρισμό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τεχνικά αλλά και πολιτικά προβλήματα αναμένεται να καθυστερήσουν από τρεις έως τέσσερις μήνες την έκδοση, και χρήση, πιστοποιητικών εμβολιασμού, για την υιοθέτηση των οποίων πιέζει η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, προκειμένου να διευκολύνουν την επανέναρξη των ταξιδιών.

Και όμως, μία τέτοια καθυστέρηση σημαίνει πως η Ελλάδα και ειδικότερα ο τουρισμός της θα «χάσει» τουλάχιστον τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιεί ένα σημαντικό ποσοστό των τουριστικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο του 2019, τελευταίο έτος κατά το οποίο ο τουρισμός λειτούργησε κανονικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό ήταν 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο ίσχυαν ακόμα οι περυσινές απαγορεύσεις στα ταξίδια, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέρρευσαν σε μόλις 13 εκατ.

Με την αγορά να προσδοκούσε φέτος να ανακτήσει περίπου το 40% των μεγεθών του 2019 με «όπλο» τους εμβολιασμούς, αυτό σημαίνει πως ο στόχος για τον φετινό Μάιο ήταν στα 640 εκατ. Για να μπορέσει όμως να υπάρξει μια τέτοια δυναμική, τα πιστοποιητικά εμβολιασμών θεωρούνταν καίριας σημασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες την Τρίτη, και αποκάλυψε το Bloomberg, οι τεχνικές εργασίες για μία ψηφιακή πλατφόρμα πιστοποίησης του υγειονομικού προφίλ κάθε ταξιδιώτη μπορεί να απαιτήσουν τρεις με τέσσερις μήνες. Δηλαδή να χαθεί ενδεχομένως και ο Ιούνιος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας ήταν 2,6 δισ. και τον Ιούνιο του 2020 μόλις 64 εκατ. Εάν ο στόχος για ανάκτηση των εσόδων του 2019 σε ποσοστό 40% αναχθεί και στον Ιούνιο, αυτό μεταφράζεται σε 1 δισ. Κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα, με υγειονομικά διαβατήρια, περίμενε για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου φέτος περίπου 1,6 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην προσπάθεια σύναψης διμερών συμφωνιών, με αυτήν με το Ισραήλ ως πρότυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προχωρημένες είναι οι διαπραγματεύσεις και με το Ηνωμένο Βασίλειο για μία αντίστοιχη συμφωνία, ενώ επιδιώκει ανάλογες συμφωνίες και με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οσοι παρακολουθούν στενά τις σχετικές με τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, τεστ και ανοσίας εξελίξεις σημειώνουν πως ακόμα παραμένουν ανοικτά ζητήματα: όπως εάν θα περιλαμβάνονται και για πόσο καιρό όσοι έχουν αναρρώσει από COVID (και ως εκ τούτου έχουν ανοσία για κάποιο διάστημα), ποια εμβόλια θα θεωρούνται αποδεκτά και ποιες ημερομηνίες από διαγνωστικά τεστ θα είναι απαραίτητες ώστε να θεωρείται κάποιος επαρκώς ελεγμένος για να ταξιδέψει χωρίς καραντίνα. Επιπλέον, χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν αντιρρήσεις για τέτοια πιστοποιητικό, επικαλούμενες θέματα προσωπικών δεδομένων αλλά και ισότητας των πολιτών. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πολιτικοί παρατηρητές, στην πραγματικότητα διστάζουν να πουν στους πολίτες τους πως κάποιοι μπορούν να ταξιδεύουν ευκολότερα εφόσον είναι εμβολιασμένοι όταν οι ρυθμοί των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων ακόμα υστερούν. Τον ίδιο προβληματισμό φέρεται να έχει και η Γερμανία. Στον αντίποδα, Βρετανία και Ισραήλ που πρωταγωνιστούν στο άνοιγμα των συνόρων τους για εξερχόμενους ταξιδιώτες, και δεν βρίσκονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν εμβολιάσει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού τους από αυτά στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν οικονομίες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή επανεκκίνηση των ταξιδιών όπως άλλωστε και οι ενώσεις του τουρισμού, προεξαρχουσών αυτών των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT