Επενδυτική φρενίτιδα στο εσωτερικό της Κίνας

Επενδυτική φρενίτιδα στο εσωτερικό της Κίνας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στα 77,5 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε η αξία των συμφωνιών που έχουν συνάψει οι κινεζικές εταιρείες στο εσωτερικό της Κίνας από την αρχή του έτους, καθώς η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις εντάσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ τις εξώθησε σε στροφή προς την εγχώρια αγορά. Πρόκειται για επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2020, όταν η κινεζική οικονομία βυθιζόταν στην κρίση της πανδημίας. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, πρόκειται περί επενδυτικής φρενίτιδας των κινεζικών εταιρειών, που επιταχύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όταν είχε ήδη αρχίσει και η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού. «Πρόκειται περί εξαιρετικά έντονης περιόδου στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές», σχολιάζει σχετικά ο Ντέιβιντ Μπράουν, υπεύθυνος θεμάτων συγχωνεύσεων Ασίας – Ειρηνικού στην PwC. Ο ίδιος αποδίδει την εξέλιξη σε μια «τέλεια καταιγίδα παραγόντων» ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει τους γεωπολιτικούς, δηλαδή τις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά και τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις που επέβαλε η ανάγκη για ανάσχεση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθεί η δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα συνέδραμε, βέβαια, η μεγάλη ζήτηση για συμμετοχές από τις εγχώριες επιχειρήσεις που διέθεταν κεφάλαια, ενώ η οικονομία ανέκαμπτε και η ηγεσία της χώρας επεδίωκε τη μείωση της εξάρτησης από τεχνολογίες και αγορές εκτός Κίνας. Οπως διευκρίνισε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, «πολλά κεφάλαια διοχετεύονται στις βιομηχανίες καταναλωτικών ειδών και γενικότερα σε τομείς που  επωφελούνται από τη λεγόμενη «εσωστρεφή στρατηγική».Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και το χρηματιστήριο σημείωσε ρεκόρ ανόδου, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για ένα κύμα εγχώριων συμφωνιών που οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ενισχύθηκε με τη στήριξη της κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι η δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων σε συγχωνεύσεις και εξαγορές σημείωσε μεγάλη πτώση τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν η πανδημία ήταν ακόμη σε πλήρη εξέλιξη στην Κίνα. Από τη στιγμή, όμως, κατά την οποία η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο και η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, οι συμφωνίες μεταξύ κινεζικών εταιρειών αυξήθηκαν θεαματικά και σύμφωνα με την PwC έφτασαν στα 734 δισ. δολάρια για το σύνολο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τον Ιβαν Γουόνγκ, διευθυντικό στέλεχος της Deloitte China, «στην Κίνα επικρατεί η αίσθηση ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο και οι επιχειρήσεις δεν περιμένουν άλλο για να προχωρήσουν στις συμφωνίες τις οποίες είχαν αναγκαστεί να αναβάλουν».

Οι σημαντικότερες συμφωνίες ήταν στον τομέα της τεχνολογίας και των logistics, κυρίως επειδή η πανδημία τους έδωσε μεγάλη ώθηση και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT