Στις 850 μονάδες με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο

Στις 850 μονάδες με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στις 850 μονάδες σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στην ώθηση που έδωσαν στον Γενικό Δείκτη οι επιλεκτικές τοποθετήσεις επενδυτών σε σειρά blue chips και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές.

Οπως είχαν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές, η υπέρβαση της ζώνης 840-846 μονάδων του Γενικού Δείκτη απαιτούσε γενικευμένη συμμετοχή των δεικτοβαρών τίτλων και επομένως η συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, καθώς και αυξημένες συναλλαγές, για να συντελεστεί. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε στη χθεσινή συνεδρίαση, με το +2,6% του τραπεζικού δείκτη να οδηγεί άνετα την αγορά σε νέα υψηλά 13 μηνών. Ο τζίρος ήταν αυξημένος, ωστόσο αυτό οφείλεται περισσότερο στο μεγάλο πακέτο στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (32 εκατ. ευρώ).

Το θετικό μομέντουμ των διεθνών αγορών (με τον Dow Jones να ανοίγει σε νέο ιστορικό υψηλό), αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για σημαντική αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων υπό το PEPP, που οδήγησαν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων –αφαιρώντας αυτή την ανησυχία από την αγορά–, διευκόλυναν την επιτάχυνση αυτού του «εγχειρήματος». Μάλιστα, το ράλι λόγω ΕΚΤ που σημείωσαν οι κρατικοί τίτλοι έστειλαν την απόδοση του ελληνικού 5ετούς σε αρνητικά επίπεδα και έως το -0,015%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, ενώ «βουτιά» 8% σημείωσε η απόδοση του 10ετούς, στο 0,77%.

Οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2020 των εισηγμένων που συνεχίζονται, αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α., ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ή το stock picking θα συνεχίσει να αποτελεί τη βασική στρατηγική το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 850,07 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 99,54 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 2.045,59 μονάδες, στο +0,70% και στις 1.171,18 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3,14% στις 532,42 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips ξεχώρισαν ΟΛΠ (+6%) και Eurobank (+5,38%), ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Ολα δείχνουν πως το Χ.Α. θα ολοκληρώσει την έκτη συνεχή εβδομάδα ανόδου, με τον Μάρτιο να εξελίσσεται σε καθοριστικό μήνα για την αλλαγή τάσης και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και «βλέπει» τις 900 μονάδες, και κοντά στα επίπεδα που είχε σταματήσει (απότομα) το ισχυρό ράλι του 2019, το οποίο είχε φέρει το Χ.Α. στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς.

Εάν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και αν το επενδυτικό ενδιαφέρον «μεταφραστεί» και σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου, τότε το σενάριο στο οποίο «ποντάρουν» πολλοί εγχώριοι αναλυτές, για σοβαρή ανάκαμψη του Χ.Α. εντός του έτους με τη στήριξη της αναζωογόνησης της οικονομίας από τα εμβόλια και το άνοιγμα του τουρισμού, μοιάζει όλο και πιο πιθανό. Το σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα έχει «ριζώσει» στη λεωφόρο Αθηνών αυτό το διάστημα, ενώ τo lockdown συνεχίζει να ταλανίζει την οικονομία και αυτό το δύσκολο τρίμηνο. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις συνεπώς αποτελούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πιο ισχυρό όπλο των επενδυτών βραχυπρόθεσμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT