Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση αξιοποίηση των χρημάτων που δικαιούνται από τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να διασφαλίσουν την ανάκαμψή τους από την ύφεση της πανδημίας. Στη σύσταση αυτή προέβη χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης «πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση». Εξέφρασε, άλλωστε, αισιοδοξία ότι παράλληλα με τις δαπάνες των χωρών-μελών που θα βελτιώσουν τα οικονομικά των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «η δημοσιονομική πολιτική θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων της νομισματικής μας πολιτικής».
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν τα εθνικά τους προγράμματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι εθνικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε συνεννόηση με την Κομισιόν σχετικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους και για το πώς και πού θα δαπανήσουν όσα χρήματα δικαιούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ορισμένα εθνικά προγράμματα έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα, ενώ η προθεσμία για την υποβολή τους εκπνέει τον επόμενο μήνα. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εκταμιευθούν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά η διαδικασία φαίνεται να καθυστερεί. Οι συστάσεις της κ. Λαγκάρντ έπονται παρέμβασης του Πέτερ Καζιμίρ, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητή της Τράπεζας της Σλοβακίας, που εξέφρασε ανησυχία για τους υπερβολικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωράει το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνέκρινε, μάλιστα, τη διαδικασία με τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και τη στήριξη της οικονομίας. Ομοίως και η Ιζαμπέλ Σνέιμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, προειδοποίησε μέσα στην εβδομάδα πως η Ε.Ε. «δεν έχει την πολυτέλεια των καθυστερήσεων στην παροχή στήριξης».
Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει μείνει αισθητά πίσω σε σύγκριση με την αμερικανική εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εμβολιαστική διαδικασία, η οποία περιπλέκεται τελευταία από τον προβληματισμό γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και την αναστολή της χρήσης του από μερίδα των ευρωπαϊκών χωρών. Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Οπως ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας, στόχος της είναι να ανακόψει την ανοδική πορεία που έχουν πάρει οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης από την αρχή του έτους εξαιτίας των προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού και για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε τότε πως «αν αφεθούν να κινηθούν ανοδικά και σε μόνιμη βάση τα επιτόκια της αγοράς, τότε μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.
Η Τράπεζα έχει δεχθεί επικρίσεις καθώς τα καταγεγραμμένα στοιχεία του έκτακτου προγράμματος προδίδουν πως προ ημερών μείωσε τις αγορές τίτλων, ενώ σημειωνόταν ήδη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και η αγορά προεξοφλούσε αύξηση του προγράμματος. Αντικρούοντας, πάντως, την κριτική που της ασκήθηκε, η κ. Λαγκάρντ τόνισε στην ακρόασή της πως χρειάζεται να παρέλθει κάποιος χρόνος μέχρις ότου φανούν οι αυξημένες αγορές στα καταγεγραμμένα στοιχεία του προγράμματος.