Αύξηση προβλέψεων ζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο SSM

Αύξηση προβλέψεων ζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο SSM

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Εκκληση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης απευθύνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), ώστε να προχωρήσουν τάχιστα στην αύξηση των προβλέψεων για νέα επισφαλή δάνεια. Παράλληλα, στην τελευταία του ετήσια έκθεση, αναφερόμενος στην κερδοφορία του κλάδου, κάνει λόγο για μία συγκρατημένη ανάκαμψή της, ενώ τονίζει ότι η πανδημία θα φέρει στην επιφάνεια νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και αυτά συνιστούν και τη μεγαλύτερη απειλή για τις 86 τράπεζες της Ευρωζώνης το 2021, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του. Εξ ου και τους συστήνει να εφαρμόσουν μία αυστηρή στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αυξάνοντας έγκαιρα προβλέψεις τους. Προλογίζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, υπογραμμίζει ότι εντός του δεύτερου τριμήνου το 2020 αναλύθηκαν οι πιθανές αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου βάσει ορισμένων σεναρίων. «Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στο πλαίσιο του οποίου υποθέτουμε πως παρατηρείται σοβαρότατη ύφεση στην Ευρωζώνη με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και κατόπιν δυναμική ανάκαμψη το 2021-2022, εκτιμήθηκε πως οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις, που θα προκαλούνταν στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους, καθώς και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια», όπως τόνισε.

Ο πιστωτικός κίνδυνος αποτελεί μία από τις πιο άμεσες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Η δυσμενέστερη οικονομική συγκυρία αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, ιδίως όταν αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, εταιρείες σε πολλούς τομείς, πλην του χρηματοπιστωτικού, βρίσκονται ενώπιον του αυξημένου κινδύνου φερεγγυότητας λόγω της απότομης ελάττωσης κερδών τους και της αλλαγής συμπεριφοράς των πελατών. Τα δε νοικοκυριά ίσως δυσκολευθούν να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους λόγω επιδείνωσης της αγοράς εργασίας. Επίσης, οι επιχειρήσεις με υψηλότερα επίπεδα χρέους ενδέχεται να καταστούν λιγότερο βιώσιμες, ακόμη και όταν αρχίσει να εξομαλύνεται το οικονομικό περιβάλλον. Ακόμα ένας παράγοντας, που γεννά απειλές, είναι οι επιπτώσεις από τη διόρθωση στην αγορά οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, διότι οι τιμές τους φαίνονται υπερτιμημένες. Αναφορικά με την κερδοφορία των εποπτευόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτή προβλέπεται να είναι συγκρατημένη, όπως υπογραμμίζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Επιπλέον, λόγω πανδημίας θα προκύψει αυξημένη ανάγκη για προβλέψεις έναντι επισφαλειών και αυτό θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τη διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, όπως αναφέρει στην έκθεσή του, ο SSM θέτει τέσσερις προτεραιότητες για τις εποπτικές του διαδικασίες. Πρώτον, την επάρκεια των πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση και παρακολούθηση των κινδύνων και την υποβολή σχετικών αναφορών. Δεύτερον, τις ορθές πρακτικές των τραπεζών στον κεφαλαιακό τους προγραμματισμό, βασισμένες σε κεφαλαιακές προβλέψεις που προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ιδίως υπό συνθήκες κρίσης όπως η πανδημία. Τρίτον, την κερδοφορία και το βιώσιμο των επιχειρηματικών μοντέλων και, τέταρτον, τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης στις τράπεζες και ιδίως τις λειτουργικές δυνατότητες και τη μηχανοργανωτική υποδομή τους για την κατάρτιση συγκεντρωτικών δεδομένων κινδύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT