Κέρδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη άρχισε για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εβδομάδα, ενώ η συνεδρίαση ήταν ανομοιόμορφη εξαιτίας των συμβάντων στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse και της έκθεσής της στα προβληματικά επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου Archegos. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 0,27% και 0,10% αντιστοίχως, αν και νωρίτερα είχαν αποδυναμωθεί λόγω των εξελίξεων στα Archegos.

Η Credit Suisse προειδοποίησε ότι θα εμφανίσει σημαντικές ζημίες εξαιτίας της αποχώρησής της από τοποθετήσεις, διότι τα επενδυτικά κεφάλαια Archegos αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι αυτής. Ως συνέπεια η τιμή της μετοχής της υποχώρησε σε ναδίρ τριμήνου με πτώση 13,8%, ενώ τα κεφάλαια Archegos είναι εκτεθειμένα και έναντι άλλων διεθνών τραπεζών, όπως η Nomura. Παρά το ότι η Credit Suisse δήλωσε πως είναι ακόμη πρόωρο να ποσοτικοποιήσει τις απώλειές της, ωστόσο, προσέθεσε πως «πιθανώς αυτές να αποδειχθούν σοβαρές και να
επηρεάσουν αναλόγως τα αποτελέσματά μας το τρίτο τρίμηνο».

Οπως παρατηρεί ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής της Spreadex, «ερωτήματα τίθενται και για τις ευρύτερες επιπτώσεις των προβλημάτων της Archegos και για το ποιες εταιρείες επίκειται να ανακοινώσουν τις δικές τους βλάβες». Ο ευρύτερος κλαδικός δείκτης των ομίλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Γηραιά Ηπειρο αποδείχθηκε εκείνος με τη χειρότερη επίδοση και πτώση 1,9%, ενώ ειδικά ο τραπεζικός εξασθένησε κατά 0,9%. Απώλειες επωμίστηκαν και οι κλάδοι που συνδέονται άρρηκτα με την πορεία της οικονομίας, όπως η εξόρυξη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς και οι δραστηριότητες ταξιδίων και ελεύθερου χρόνου. Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,16%, αν και το τελευταίο εξάμηνο υστερεί των ομολόγων στη Γουόλ Στριτ λόγω ανησυχιών για την ανάκαμψη και αργών εμβολιασμών.

Οι λοιποί δείκτες είχαν άνοδο πλην του FTSΕ 100 και του ΙΒΕΧ, που έκλεισαν με -0,07% αμφότεροι. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,47%, με 0,45% ο CAC 40 στο Παρίσι και με 0,12% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Το ευρώ, τέλος, είχε κάμψη ως προς το δολάριο κατά 0,1%, στο 1,1779 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT