Τη θέσπιση ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ και στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκών «πρωταθλητών» στην πράσινη τεχνολογία, ικανών να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, ζητούν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης. Η έκκλησή τους συμπίπτει με μια ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η Ε.Ε. αλλάζει προσανατολισμό και αντί να προσπαθεί μόνο να περιορίσει την ισχύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών επιβάλλοντάς τους ρυθμίσεις, αρχίζει να στρέφεται στην αναζήτηση ευκαιριών στην εσωτερική αγορά προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από την τεχνολογία των ΗΠΑ και της Ασίας.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε περίπου 35 νεοφυείς της Ευρώπης, όπως οι Blablacar, FacilityLive και Cabify, οι επικεφαλής των οποίων θα παρουσιάσουν τις σκέψεις τους και θα υποβάλουν σήμερα το αίτημά τους στην επίτροπο Ερευνας και Καινοτομίας Μαρίγια Γκαμπριέλ. Στη συνάντηση μαζί της θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των Adyen NV, Collibra S.A. και Supercell. Ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι πρωτίστως η στήριξη και ανάπτυξη ισχυρών τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη, καθώς η Γηραιά Ηπειρος υστερεί στον τομέα και κανένας από τους παγκοσμίου βεληνεκούς τεχνολογικούς κολοσσούς δεν είναι ευρωπαϊκός. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι κατά κύριο λόγο αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες, των οποίων το μέγεθος και η οικονομική ισχύς είναι τέτοια ώστε να τους επιτρέπει να εξαγοράσουν εύκολα οποιονδήποτε ανταγωνιστή εμφανιστεί στην παγκόσμια αγορά. Μπορούν, εν ολίγοις, να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν περαιτέρω τον έλεγχο που ασκούν παγκοσμίως στις βιομηχανίες και στην ψηφιακή τεχνολογία, Αυτό είναι και το κύριο επιχείρημα των ευρωπαϊκών νεοφυών στο σχετικό αίτημα που θα υποβάλουν γραπτώς στην επίτροπο.
Οπως τονίζουν, «η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την επιρροή της Ευρώπης σε καίριους τομείς στρατηγικής σημασίας». Η πρότασή τους προβλέπει χρηματοδότηση του εν λόγω επενδυτικού ταμείου από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επενδύσουν την προσωπική τους περιουσία ορισμένοι από τους ιδρυτές του ταμείου. Οι ιδρυτές των νεοφυών που προτείνουν το επενδυτικό ταμείο καλούν την Ε.Ε. να υιοθετήσει πολιτικές που θα στηρίξουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και θα δώσουν προβάδισμα στην ψηφιακή τεχνολογία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των πιο πειραματικών τεχνολογιών.
Προ παντός, όμως, ζητούν τη βοήθειά της για να αναδείξουν τις τεχνολογικές νεοφυείς της Ευρώπης σε παγκόσμιους παίκτες.
Είναι γεγονός ότι οι λίγες επιτυχημένες νεοφυείς που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη αναγκάστηκαν πολλές φορές να καταφύγουν στις ΗΠΑ αναζητώντας την επέκτασή τους. Το 2018 η Spotify Technology, για παράδειγμα, που έχει έδρα στη Στοκχόλμη, επέλεξε να εγγραφεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ομοίως η Booking.com, που ιδρύθηκε στην Ολλανδία, εξαγοράστηκε αργότερα από αμερικανική εταιρεία που σήμερα φέρει την επωνυμία Booking Holdings Inc. Η εταιρεία λογισμικού UiPath ιδρύθηκε στη Ρουμανία, αλλά τώρα έχει τα κεντρικά γραφεία της στη Νέα Υόρκη και την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε αίτηση εγγραφής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η ιδέα ενός πανευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου που θα στηρίζει στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες τα επόμενα χρόνια είχε ήδη συζητηθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από την πανδημία που άλλαξε δραματικά τις προτεραιότητες.
Για τον σκοπό αυτόν η Ε.Ε. είχε αρχίσει να επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες αιχμής και ανάλογα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως και στη μηχανολογία. Οι επενδύσεις αυτές γίνονται μέσω επενδυτικού ταμείου με αρχικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή των πλέον ανεπτυγμένων μικροεπεξεργαστών μέχρι το 2030. Από τη σημερινή συνάντηση αναμένεται έτσι να προκύψει μια νέα πολιτική της Ε.Ε., τώρα που αναζητεί μια πιο αποφασιστική προσέγγιση για να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα και για πρώτη φορά αποφασίζει να μην περιορίζεται πλέον στη διασφάλιση του ανταγωνισμού και στη μείωση των φραγμών στο εμπόριο.