Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές τον Απρίλιο

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές τον Απρίλιο

4' 24" χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Μη επιστρεπτέα και αφορολόγητη η αποζημίωση

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η αποζημίωση:

  • είναι μη επιστρεπτέα,
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η μη δημιουργία “ηθικού κινδύνου”, απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα».

Οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.

Όπως είπε, το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Εντός Μαΐου η καταβολή

Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

  • Συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις αιτήσεις για τον 7ο κύκλο της να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, και η καταβολή της, με αυξημένα κατώτατα ποσά, να αναμένεται προς το τέλος του μήνα.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
  • Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
  • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών.

Διαβάστε ακόμη: Λιανεμπόριο: Ανοιχτά από σήμερα τα καταστήματα – Πώς θα κάνουμε αγορές

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα επανεκκίνησης που έχουν ήδη προβλεφθεί, όπως την επιδότηση παγίων δαπανών και την προεξόφληση του μη επιστρεπτέου τμήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3, καθώς και τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εστίαση.

«Προχωράμε στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με προσοχή και σύνεση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγειονομική κρίση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και δημοσιονομικά καταφέραμε να είμαστε παρόντες εδώ και να βοηθάμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους ακόμα και ένα χρόνο μετά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό, τα δημόσια οικονομικά έδειξαν αντοχή και η επόμενη ημέρα πιστεύω θα είναι πολύ καλύτερη» πρόσθεσε.

Λιανεμπόριο: Κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα 

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εξαιτίας της απότομης επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία».

Για τις εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη που είναι ήδη επιβαρυμένη υπογράμμισε πως «πλέον το καμπανάκι με αυτές τις εικόνες θα το χτυπάμε 10 φορές αν πέρυσι το χτυπούσαμε σε αντίστοιχες εικόνες μία φορά. Η πιθανότητα να γίνουν μεταδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και έχουμε να κάνουμε και με μεταλλάξεις που έχουν 20% περισσότερη μεταδοτικότητα. Είναι η χειρότερη στιγμή για να γίνει αυτό και νομίζω θα δούμε περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες μέρες ως αποτέλεσμα αυτών. Είναι μια μάχη που δίνουμε με τον χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, να βελτιωθεί ο καιρός, να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή την στιγμή είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT