Υπέρ της καθιέρωσης ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο τάχθηκε τη Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Σε ομιλία που έδωσε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγου, η κ. Γέλεν απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια συνεργασία με στόχο την επιβολή ενός διεθνούς φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τις πολυεθνικές εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα κεντρικά τους γραφεία. Ενας τέτοιος φόρος θα βοηθούσε να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω», σημείωσε η κ. Γέλεν, αναφερόμενη στις χώρες οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερα από τις άλλες για να προσελκύσουν επιχειρήσεις.
«Ο ανταγωνισμός αφορά κάτι περισσότερο από το πώς τα πηγαίνουν οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες εταιρείες στις διεθνείς προσφορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις», τόνισε η κ. Γέλεν σύμφωνα με τους New York Times. «Αφορά επίσης το να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα για να αντλούν επαρκή έσοδα για επενδύσεις σε απαραίτητα δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται με ακριβοδίκαιο τρόπο το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Η έκκληση της κ. Γέλεν εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να συγκεντρώσει τα αναγκαία φορολογικά έσοδα για να χρηματοδοτήσει το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων. Η πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής αποτελεί, ωστόσο, και κεντρικό στοιχείο του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Μπάιντεν
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν η Αμερική αποστασιοποιείται από το διεθνές στερέωμα», σημείωσε.
Η κ. Γέλεν υπογράμμισε επίσης τις προτεραιότητές της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τον περιορισμό της παγκόσμιας φτώχειας και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τις ΗΠΑ για την έξοδο της υφηλίου από την πανδημία. Η ίδια κάλεσε παράλληλα τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να μην αποσύρουν γρήγορα τη δημοσιονομική στήριξη και προειδοποίησε για άνοδο των διεθνών ανισορροπιών αν κάποιες χώρες περιορίσουν τη δημοσιονομική πολιτική προτού τελειώσει η κρίση.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής, η οποία θα περιλαμβάνει και ένα ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της μεταφοράς κερδών και της διάβρωσης της φορολογικής βάσης. Η έκκληση της κ. Γέλεν απευθύνεται, όμως, σε χώρες πέραν του ΟΟΣΑ, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί πως θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν και οι χώρες του G20 αλλά και χώρες πέραν αυτών.
Η κ. Γέλεν σημείωσε, άλλωστε, ότι εργάζεται με τους ομολόγους της στο G20 για αλλαγές στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα βοηθούσαν να εμποδιστεί η μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους. Σε μια αναφορά της στη φιλοδοξία της Αμερικής να ανακτήσει το προβάδισμα στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στον διακηρυγμένο στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης «Πρώτα η Αμερική», η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Federal Reserve τόνισε πως το «Πρώτα η Αμερική» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται «η Αμερική μόνη της».